EXCLUSIVITATE: SCANDALUL SIMA SCOATE LA IVEALĂ ALTE NEREGULI DIN PIAŢA DE CAPITAL Un investitor acuză o fraudă de 500.000 de euro la "Carpatica Invest"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2012

Un investitor acuză o fraudă de 500.000 de euro la "Carpatica Invest"
  • document ataşat Ordin de tranzacţionere
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE 16:00: Marius Veltan: "Carpatica Invest" l-a suspendat pe brokerul Ştefan Terziu încă din luna mai

    Carpatica Invest l-a suspendat pe brokerul Ştefan Terziu şi a sesizat CNVM în urma reclamaţiei primite de la Andrei Anghel, încă din luna mai, potrivit lui Marius Veltan, Director General Adjunct al casei de brokeraj.

    Domnia sa ne-a declarat: "În data de 16 mai 2012 am primit o reclamaţie scrisă de la clienţii Anghel Andrei şi Anghel Ilie. În urma acestei reclamaţii, am decis suspendarea activităţii brokerului, înfiinţarea unei comisii disciplinare şi înştiinţarea CNVM. Au fost transmise către CNVM ordinele de tranzacţionare pentru cei doi clienţi, de la data deschiderii conturilor până la sfârşitul lunii aprilie, ordine care erau în arhiva centrală a societăţii. Ordinele aferente tranzacţiilor din cursul lunii mai se aflau în posesia brokerului, acesta având obligaţia conform procedurilor interne, să le transmită departamentului de control intern din centrală, până cel mai târziu în data de 15.06.2012. Aceste ordine, după cum am constatat ulterior, nu erau semnate de către clienţi. Din notele explicative ale brokerului Terziu Ştefan acesta declara că a efectuat tranzacţiile aferente perioadei 02.05.2012 - 15.05.2012 în baza instrucţiunilor date de către clienţi, bazându-se pe prietenia dintre el şi Anghel Andrei pentru a semna ulterior ordinele de tranzacţionare.

    În urma tranzacţiilor din luna mai au fost înregistrate pierderi pe conturile celor doi clienţi de 374.550 respectiv 77.052 RON".

    Referitor la reclamaţiile clientului Anghel Andrei prin care acesta nu recunoaşte nici tranzacţiile pentru care există ordine semnate, reprezentantul Carpatica ne-a transmis că nu se poate pronunţa. Domnia sa menţionează, însă, că, în urma acestor tranzacţii , s-au efectuat mai multe plăţi în contul bancar al clientului, ultima înregistrandu-se în data de 23.04.2012 (în condiţiile în care clientul nu a alimentat niciodată contul cu bani).

    Marius Veltan ne-a mai spus că reprezentanţi ai societăţii de brokeraj s-au întâlnit cu Anghel Andrei şi cu avocatul acestuia "deoarece şi intern a fost deschisă o anchetă în acest caz": "De asemenea, am participat în data de 15.06.2012 la o conciliere directă, dând curs invitaţiei trimisă de avocatul clienţilor. În cadrul acestor întâlniri, am comunicat clientului punctul de vedere al societăţii, respectiv că este exclusă contribuţia finaciară a societăţii pentru repararea prejudiciului solicitat de către clienţi".

    Reprezentantul "Carpatica Invest" spune că Ştefan Terziu a fost sancţionat deoarece în perioada 02.05.2012-15.05.2012 (pentru clientul Andrei Anghel ) şi 02.05.2012-14.05.2012 (pentru clientul Ilie Anghel) a efectuat tranzacţii în baza instrucţiunilor telefonice, fără a avea ordine semnate de către client. În perioada respectivă, Ştefan Terziu era autorizat ca broker delegat pentru "Carpatica Invest".

    Domnul Veltan ne-a spus că cei doi reprezentanţi ai departamentului de control intern şi cei doi conducători ai societăţii au fost sancţionaţi de CNVM pentru că "nu au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea faptelor".

    Directorul "Carpatica Invest" ne-a mai declarat: "Avem cunoştinţă despre sesizarea făcută de către clienţi la Poliţie. Carpatica Invest a răspuns prompt solicitărilor Poliţiei şi a arătat toată disponibilitatea pentru stabilirea adevărului în acest caz ".

    ---

    Andrei Anghel îl acuză pe brokerul său că a făcut tranzacţii neautorizate

    Brokerul Ştefan Terziu spune că nu şi-a încălcat atribuţiunile şi că justiţia va dovedi care este adevărul

    CNVM a dat cinci amenzi casei de brokeraj, a sesizat Poliţia şi a suspendat autorizaţia lui Ştefan Terziu pentru trei luni

    După mega-scandalul Cristian Sima, brokerul care a pierdut banii unor VIP-uri şi oameni importanţi de afaceri, depăşindu-şi mandatul acordat de aceştia, investitorul Andrei Anghel acuză o situaţie oarecum similară, pe relaţia cu brokerul său, Ştefan Terziu, de la "Carpatica Invest".

    Andrei Anghel, un acţionar al Fondului Proprietatea, susţine că a fost păgubit cu 500.000 de euro, după ce brokerul său, Ştefan Terziu, de la "Carpatica Invest" ar fi efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său, în baza unor acte pe care le-ar fi falsificat.

    Brokerul spune însă că nu şi-a încălcat atribuţiunile şi că nu are niciun motiv să creadă că va pierde în justiţie.

    "Pledoariile" celor doi sunt, evident, contrare, însă un amănunt important în caz este reprezentat de amenzile acordate de CNVM la "Carpatica Invest" şi de faptul că autoritatea a decis să transmită cazul la Poliţie, la sesizarea lui Andrei Anghel.

    Marius Trif, directorul general al "Carpatica Invest", ne-a declarat, luni, că societatea va contesta amenzile CNVM.

    În piaţă se vorbeşte că brokerul şi clientul său au fost, la un moment dat, prieteni.

    Andrei Anghel: "Brokerul şi-a făcut de cap pe contul meu: sunt sute de ordine false"

    "Am constatat că pe contul meu s-au făcut tranzacţii neautorizate de mine, în fals", ne-a spus Andrei Anghel, adăugând că, astfel, a înregistrat o pierdere de 500.000 de euro.

    Deşi Marius Trif ne-a spus, luni, că brokerul "Carpatica" din Bucureşti a preluat ordine telefonice de la client, pe care acesta din urmă nu le mai recunoaşte, Andrei Anghel spune că posibilitatea tranzacţionării prin ordine telefonice nu era prevăzută în contractul său.

    Domnia sa spune că a sesizat organele de poliţie în caz.

    Investitorul citat povesteşte că a avut, iniţial, 1.350.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, după care a mai adus încă 5.595.000 de acţiuni FP, dintr-un dosar de restituire.

    Domnia sa ne-a declarat: "De aici, au apărut problemele. Brokerul şi-a făcut de cap pe contul meu. Sunt sute de ordine false, unele cu semnătură falsă, altele nesemnate pur şi simplu. Mi-a făcut chiar şi o adresă de email falsă, de pe care lucra. Eu, ştiind că aveam un singur titlu în portofoliu (n.r. FP) şi un număr fix de acţiuni, nu aveam motive să verific contul. Am constatat şi că raportările pe care brokerul mi le trimitea erau false.

    Am depus la Poliţie şi la CNVM circa 180 de ordine nesemnate, care au fost operate. Am depus şi alte sute de ordine pe care semnătura mea era falsificată. Se poate face expertiză. Ancheta este în curs de finalizare".

    Investitorul spune că, în aceeaşi situaţie, este şi unchiul său, Ilie Anghel, care ar avea o pierdere de 50-60 de mii de euro.

    Ştefan Terziu: "Justiţia trebuie să dovedească acuzaţiile domnului Anghel"

    În urma sesizării domnului Anghel, CNVM l-a amendat pe brokerul Ştefan Terziu cu 10.000 de lei şi i-a suspendat autorizaţia pentru 90 de zile.

    Ştefan Terziu respinge însă acuzaţiile lui Andrei Anghel şi spune că va contesta ordonanţa CNVM. Mai mult, domnia sa ne-a declarat că familia Anghel a făcut presiuni asupra sa şi este singura cu care a avut probleme, restul clienţilor săi fiind foarte mulţumiţi.

    Ştefan Terziu ne-a spus: "Justiţia trebuie să dovedească acuzaţiile domnului Anghel. Eu nu mi-am depăşit atribuţiunile".

    Potrivit brokerului, Andrei Anghel îşi vizualiza singur contul, de pe adresa trecută în contract.

    Bokerul spune că Anghel a făcut presiuni asupra sa

    Andrei Anghel ne-a precizat că ordinele nesemnate şi operate de broker sunt în perioada 2 -15 mai 2012.

    Ştefan Terziu comentează situaţia: "Am avut acordul verbal al clientului pentru tranzacţiile pe care le-am făcut între 2 şi 14 mai şi am şi discuţiile pe care le-am avut cu dânsul pe Facebook. În urma acelor tranzacţii a înregistrat o pierdere de 377.000 lei şi a solicitat în schimb 2,2 milioane de lei, prin presiuni şi şantaj . Mi-am recunoscut responsabilitatea pentru acele ordine nesemnate, deşi am avut acordul verbal al clientului pentru ele".

    Brokerul spune că Anghel nu a pus la socoteală decât pierderile pe care le-a suferit, nu şi câştigurile.

    Ştefan Terziu a ţinut să precizeze că era angajat la Carpatica şi nu plătit pe comision, aşa că nu avea nici un motiv să execute tranzacţii neautorizate. Potrivit brokerului, clientul a tranzacţionat chiar şi prin centrală, în perioada când el a lipsit dn ţară.

    Anghel: "Vina nu poate fi exclusiv a brokerului"

    Andrei Anghel se aşteaptă să îşi recupereze pierderea de la "Carpatica Invest", care avea, potrivit domniei sale, obligaţia să îşi supravegheze angajatul.

    Investitorul ne-a mai declarat: "Vina nu poate fi exclusiv a brokerului pentru că societatea avea un corp de control. Ordinele nesemnate nu trebuiau aprobate. Cei de la Carpatica mi-au spus că rezolvă problema şi că îmi dau banii. Sper să îmi recuperez prejudiciul, îndreptându-mă împotriva Carpatica. El fiind angajat, Carpatica este răspunzătoare civilmente, în proces. Sunt aproape cinci luni de când am această problemă.

    Din aceste tranzacţii false, aproximativ 250.000 de lei s-au dus către firmă, drept comisioane. Între 2 şi 15 mai sunt peste 100 de ordine nesemnate. Dacă tu, într-o jumătate de lună, nu verifici ce face brokerul tău, înseamnă că eşti pe mână cu el. El susţine că falsurile sunt semnate de mine şi sunt de acord că societatea nu avea de unde şti că semnătura era falsă. Dar restul de ordine nesemnate cum le justifică? În toată perioada aceasta, eu am 4 sau 5 ordine reale. Restul sunt false".

    Andrei Anghel mai spune că a depus la Poliţie şi ordine care au fost modificate de broker: "Eu am avut numai Fondul Proprietatea, însă pe un ordin este modificat cu pixul simbolul FP în BAZV (n.r. Baza Ateliere şi Transport Arad). Nici nu ştiu ce înseamnă asta, pentru că eu nu sunt jucător pe bursă. Eu am avut doar un portofoliu de acţiuni Fondul Proprietatea, apoi am mai cumpărat un litigiu, însă nu le jucam tot timpul. Dacă eram jucător, îmi făceam un cont online şi tranzacţionam toată ziua. Ştiu ce înseamnă asta".

    În schimb, Ştefan Terziu susţine că Andrei Anghel este un mare jucător activ la Bursă, un speculator, în special pe titlurile FP.

    Andrei Anghel povesteşte că l-a cunoscut pe brokerul său, la Depozitarul Central, când se făceau tranzacţii prin cesiune cu acţiuni FP, înainte de listarea acestuia.

    Ştefan Terziu spune că scandalul Sima a creat prilejul ca Anghel să apară în presă pentru a pune presiune pe el.

    În schimb, Andrei Anghel ne-a povestit că i s-a reproşat, în grupul de prieteni, neatenţia pe relaţia cu brokerul său: "Toţi prietenii mei mi-au reproşat că nu am fost atent, însă nici nu îmi trecea prin cap că poate cineva să mă înşele aşa, cu acte false. Acum, când a văzut toată lumea scandalul ăsta cu toţi oamenii ăştia grei, cu Sima, au înţeles şi prietenii mei situaţia. Nu aveam de unde să ştiu ce se întâmplă la el în calculator".

    În cazul sesizat de Anghel, CNVM i-a mai amendat şi pe Bogdan Pietrareanu (cu 5000 de lei) şi Dan Gîndilă (cu 3000 de lei), reprezentanţi ai departamentului de Control Intern al "Carpatica", pe Marius Trif (1000 de lei) şi pe Marius Velţan (1000 de lei), în calitate de conducători ai instituţiei. După toate semnalele, sancţiunile CNVM probabil vor fi contestate.

    Opinia Cititorului ( 16 )

    1. niste excroci

      1. Brokeri feritiva de astfel de clienti !

        Clienti feritiva de astfel de brokeri ! 

        P.S.

        S-au intalnit chiorul cu orbul . Amandoi au dreptate . 

      Ce interes material avea brokerul sa faca 100 de tranzactii in contul tau? NICI UN INTERES cita vreme toate pierderile si cistigurile erau evidentiate in contul tau. Cine oare e escrocul?

      1. Doar daca nu cunosti meseria de broker spui asa ceva. Lasa justitia sa se pronunte. In rest nu este exclus nimic. Cat despre interesele brokerului - comision firma, comision broker, rulaj firma etc... sunt mai multe. Nu exclud nici vina clientului.

        Tranzactii intre contul clientului si contul brokerului...

      Brokerul e acoperit daca tranzactiile s-au facut prin accesarea contului online. Clientul trebuie sa aibe la contract si o anexa in care scrie negru pe alb daca doreste cont online cu tranzactionare. Iar crearea de user si parola pe acest cont o face doar clientul. Asa ca nea Anghele las-o mai incet ...

      1. Stai linistit ca se poate stabilii de pe ce IP s-a facut accesarea contului.

      dl.Andrei Anghel ba spune ca se pricepe la bursa ba ca de fapt habar nu are de ea.

      "Dacă eram jucător, îmi făceam un cont online şi tranzacţionam toată ziua. Ştiu ce înseamnă asta". 

      Foarte alambilicat. Totusi pana la urma trebuia sa aiba doar actiuni FP in cont sau nu ? Pentru ca tot "pagubitul" spune ca a avut 4-5 tranzactii. 

      Amenzile de la CNVM nu sint atat de relevante atat timp cat nu e clar pentru ce anume s-au dat. Si mai ales cat de fondate sint acele amenzi.

      brokerii sunt niste gunoaie care-si urmaresc doar interesu' si apoi culmea mai se si plang ca ca nu au fraieri care sa le dea banii sa-i administreze cum vor ei si in interesul lor

      1. Tu ai avut cont deschis undeva de esti asa sigur in afirmatii.

        Ai avut la Sima sau la Carpatica ? 

        ai uitat cand ne-ai fraierit cu actiunile fp ale bunicii?mai suntem si pitesteni.....numai deacolo cred ca ti-ai tras 50000 euro impreuna cu trinca.... si noi am ramas cu buza umflata.. sa nu uiti ce ti-am zis despre copii tai cand te imploram sa ne restitui macar o parte din banii nostri.

        Interesant, ne puteti da si noua amanunte despre "fraiereala" cu actiunile FP? Adica cum si-a tras atatia bani si cu cine. Mai invatam si noi unii de la altii, sa nu fim pacaliti pe viitor, zau...

        este cumva domnul cu bmw cu nr AAO ? omul asta era lucrator comercial la rompetrol - benzinaria de la gara ...in nici un caz nu a ajuns in bransa asta pentru ca a avut cunostinte tehnice dobandite prin studiu...este un escroc care a pornit de la un pont si atat

        este cumva domnul cu bmw cu nr AAO ? omul asta era lucrator comercial la rompetrol - benzinaria de la gara ...in nici un caz nu a ajuns in bransa asta pentru ca a avut cunostinte tehnice dobandite prin studiu...este un escroc care a pornit de la un pont si atat

      Toate aceste probleme arunca o lumina negativa asupra bursei in general. Si asa in Romania activitatea bursiera e f slaba, cu asemenea fapte o sa fie si mai rau.

      1. Ionica mama, bineinteles ca e greu... ca si la avocati, la medici, la comis-voiajori, la reparatorii de electro-casnice, la meseriasii care lucreaza pe cont propriu sau prin firme mici, la toti angajatii din departamentele "Vanzari" din toate firmele din Romania, de la asigurari si pana la sistemul bancar. Toti sunt oameni si toti au relatii comerciale cu clientii lor. Acum, daca ei ca oameni sunt mai buni profesionisti sau mai prosti profesionisti, mai intelepti sau mai putin ageri la minte, daca sunt mai cinstiti sau mai necinstiti, asta o constata clientii pe pielea lor, nu? Ma e si criza mondiala, mai sunt si problemele casnice ale fiecaruia, nevoia de bani pentru diverse... Apropo, si mai e si credulitatea clientilor... si doar stim ca in general, noi romanii, ne credem buni la orice... si la fotbal si la economie si la politica, etc. Dar, bursa, ea ce D-zeu sa aibe de-a face cu personalitatea brokerilor si a clientilor lor? Pai bursa e doar ca o piata cu tarabe, super-organizata si monitorizata, care nu are ce pune pe tarabe, adica obiectul muncii. S-a trezit cu oponenti prea puternici, toti politicienii si bancherii Romaniei, care dupa ce si-au transferat firmele foste de stat in portofolii, au facut ei ce-au facut si i-au stins lumina, transparenta, ca era prea mare. Acum, fie vorba intre noi, nici cu transparenta nu faceam noi nici o branza, ca si acum aflam si stim de ditamani interese si escrocherii fac politicienii nostri, si tot de ei dam in alegeri si tot pe ei ii alegem. Asa ca, sa nu tragem concluzii aiurea... pentru niste cazuri izolate de oameni care dau si ei mici tzepe pentru a trai mai bine, generalizand acum la comunitati intregi. Sau s-o facem, ca tot e bucurie mare in popor si ne putem injura toti despre orice, ca asta nu puteam face pe vremea lui Ceausescu, iar acum putem. Spor la noroiala nationala, singurul sport la care ne detasam evident fata de alte popoare europene...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb