Există interes pentru exportul de gaze prin conducta Arad - Szeged

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2008

Un producător român de gaze naturale s-a declarat interesat să exporte gaze naturale din România spre Ungaria prin conducta Arad - Szeged. Aceasta va fi finalizată la începutul anului 2010, a declarat ieri, Vlad Pavlovshi, director în cadrul "Transgaz", cu ocazia "Central European Gas Conference". "În cadrul unei cercetări de piaţă privind oportunitatea construirii conductei, 11 companii s-au arătat interesate să aducă gaze din Ungaria în România şi una să exporte gaze din România", susţine domnia sa.

Potrivit Rompres, directorul "Transgaz" nu a dorit să nominalizeze compania care vrea să exporte gaze prin această conductă, însă, surse din domeniul gazelor naturale au precizat că este vorba despre "Petrom".

Vlad Pavlovshi a mai spus că finalizarea conductei Arad - Szeged, care va conecta Româ-nia şi Ungaria, este aşteptată în ianuarie 2010 şi va avea o capacitate iniţială de 1,7 miliarde metri cubi şi una maximă de 4,4 miliarde de metri cubi, în ambele sensuri. Domnia sa susţine: "Pentru început, nu va putea fi folosit, în mod concret, fluxul dinspre România şi Ungaria, iar companiile care vor exporta din România vor încheia contracte cu cele care vor importa. De exemplu, dacă o companie aduce în România 20 de metri cubi de gaze şi alta vrea să exporte 10, din afară va fi adusă o cantitate de 10 metri cubi şi va fi suplimentată cu alţi 10 din partea companiei din România".

Conducta va avea o lungime de 109 km, din care 62 km sunt pe teritoriul României. Lucrările de execuţie în Româ-nia au început în anul 2000 şi până acum au fost realizaţi deja 36 km. Pentru ce a mai rămas de construit, este necesară o investiţie de circa 12-15 milioane de euro. Aceste cos-turi se vor reflecta, ulterior, în tariful de transport, întrucât conducta va face parte din sis-temul naţional, a explicat responsabilul Transgaz.

Potrivit acestuia, lucrările la porţiunea de pe teritoriul Ungariei vor începe în acest an, după organizarea unei licitaţii pentru rezervarea capacităţii de transport. Pentru utilizarea acestei conducte, şi-au declarat deja interesul marii distribuitori de gaze din România, respectiv "E.ON Gaz" şi "Distrigaz Sud".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb