EXPERŢI CONTABILI:  "Statul este singurul care câştigă din plata TVA la încasare"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 octombrie 2012

"Statul este singurul care câştigă din plata TVA la încasare"

Plata TVA la încasare, măsură adoptată recent de Guvern, atrage în continuare critici, de data aceas­ta din partea societăţilor de consultanţă fiscală şi contabilă, după ce oamenii de afaceri s-au arătat sceptici încă de când a fost anunţată respectiva iniţiativă legislativă. Aceştia au prevăzut că noua măsură fiscală "va face ravagii în rândul firmelor de contabilitate".

Potrivit experţilor contabili, faptul că după cele 90 de zile întreprinderile mici şi mijlocii achită TVA către stat, iar clienţii lor, către care au facturat, nu-şi va deduce taxa pe valoarea adăugată decât într-o lună ulterioară, când va achita efectiv factura, înseamnă că singurul câştigător al acestei măsuri este statul. În aceste condiţii, specialiştii se întreabă "pentru cine este gura de oxigen, pentru stat sau pentru IMM?".

Aceştia susţin că modificarea fis­cală necesită updatarea softurilor contabile cu costurile de rigoare, creşterea cheltuielilor cu departamentele financiar-contabile pentru IMM, prin suplimentarea personalului, dar şi costuri majorate ale statului cu personalul sau pentru administrarea acestor modificări.

Reprezentanţii unei firme de consultanţă fiscală şi contabilă sus­ţin că trebuie avut în vedere şi faptul că acest sistem de plată a TVA se aplică doar facturilor achitate prin bancă.

Sursele citate precizează: "În practica curentă există facturi achitate parţial prin numerar/bancă, facturi de reduceri, bonusuri, cesiunile de creanţe, compensări în trei, efecte comerciale girate, toate acestea devenind, din anul 2013, lucrări de doctorat care vor îngreuna enorm gestionarea acestui impozit".

În opinia experţilor contabili, "nu trebuie să credem că această măsură va reduce evaziunea fiscală adevărată, care oricum se derulează prin bănci, nu cu facturi de până la 5.000 de lei".

Specialiştii remarcă faptul că denumirea de "TVA la încasare" este incorectă, întrucât este vorba "cel mult de o TVA amânată la plată cu până la 90 de zile, nicidecum cu o TVA la încasare".

"Dacă din cauza constrângerilor bugetare nu putem aplica TVA la încasare aşa cum îi spune numele, credem că ar fi mai bine să renunţăm la acest măr otrăvit sau cel puţin să avem posibilitatea de a-l refuza cei care nu îl dorim şi, astfel, vom avea şi un barometru dacă această măsură, în forma actuală, este sau nu dorită de mediul de afaceri", mai opinează unii experţi contabili.

Expert Contabil: TVA la încasare - una din cele mai mari lovituri date până acum IMM

Unul dintre specialiştii citaţi ne-a spus că TVA la încasare este una din cele mai mari lovituri date până acum IMM, explicând prin următorul exemplu:

"Presupunem un IMM care, conform OUG.15/2012, este obligat să aplice regimul TVA la încasare. Acest IMM efectuează o livrare internă de bunuri sau servicii (către stat sau către mediul privat) a carei scadenţă contractuală este de 6 luni, valoarea facturii este 100.000 RON + TVA, livrarea are loc în data de 01.04.2013, IMM-ul la rândul său îşi optimizează încasările cu plăţile şi obtine de la furnizori săi acelaşi termen de plată de 6 luni pentru facturi aferente livrării sale în valoare de 90.000 RON + TVA. Conform ordonanţei nr.15/2012, după 90 de zile, adică pe data de 29.06.2013, TVA din factura IMM din exemplul nostru (24.000 RON) devine exigibilă, adică este obligat să-l achite către stat la următoarea scadenţă în data de 25.07.2013, el urmând să deducă TVA aferent achiziţiilor sale abia la plata facturii către furnizorul său, adică 01.10.2013, spre deosebire de sistemul actual, când, în data de 25.05.2013 (dacă este plătitor lunar) sau 25.07.2013 (dacă este plătitor trimestrial) ar fi achitat către stat doar suma de doar 2.400 RON (ca diferenţă între TVA colectat şi cel deductibil dintre cele două facturi), rezultând de aici că întreprinderea noastră va trebui să facă un efort financiar mult mai mare pentru plată în data de 25.07.2012 a sumei de 24.000 RON, care implică un consum suplimentar de resurse (timp, bani) care, în condiţiile actuale, ar fi mult mai mici, suma datorată fiind de doar 2.400 RON.

Exemplu de operaţiune frecvent întâlnită în practica curentă şi care din 2013 devine practic aproape imposibil de gestionat, potrivit surselor citate:

"În decembrie 2012, firma X emite o factură de 124.000 de lei (baza 100.000 de lei cu TVA 24%) către firma Y. Firma X are o datorie la firma Y din decembrie 2011, în valaore de 30.000 lei fără TVA, pentru care a dedus TVA la momentul 2011. Din cei 100.000 de lei , daţi firmei Y de către firma X, compensăm datoria datoria firmei Y către firma X de 30.000 de lei. Firma Y achită către firma X 5.000 RON în numerar. Mai ramân de încasat de către firma X de la firma Y suma de 100.000-35.000 (fără TVA) ,deci 65.000 de lei. Din cei 65.000 de lei datoraţi de firma Y către firma X, 50.000 de lei îi încasează prin bancă cu OP, iar pentru 15.000 lei primeşte de la firma Y un CEC la 60 de zile. Acest CEC, firma X îl girează către firma Z la care are o datorie. Oare cum tratăm din punct de vedere al exigibilităţii TVA această speţă simplă şi frecventă până în decembrie 2012?"

Plata TVA la încasarea facturii va necesita un efort suplimentar al companiilor pentru revizuirea procedurilor de facturare şi raportare şi recalibrarea sistemelor IT, cu cos­turile aferente, sunt de părere reprezentanţii companiei de consultanţă Ernst&Young România.

Ioana Iorgulescu, Senior Manager în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică a societăţii, a precizat, recent: "Acest nou sistem poate însemna atât o oportunitate prin efectul pozitiv asupra numerarului companiilor furnizoare sau prestatoare, dar poate determina în acelaşi timp o întârziere în exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achiziţionează bunuri şi servicii".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat în mai multe ocazii că nu are încredere în această măsură, adăugând: "Să vedem normele de fundamentare şi s-o vedem în aplicare, altfel ne-am învăţat să nu mai credem nimic din ceea ce se promite. Ordonanţa are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2013. Până atunci se mai pot răzgândi de multe ori (n.r. reprezentanţii Guvernului). Dau o nouă Ordonanţă care o amână pe aceasta. Şi dacă se răzgândesc, ce facem? Este bine că se încearcă aplicarea ei, dar să vedem dacă se va ajunge acolo şi să vedem în ce mod va fi aplicată".

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, este de părere că, practic, această nouă măsură "nu a schimbat cu nimic situaţia actuală".

Domnia sa ne-a declarat: "Reglementarea este slabă, practic nu ne ajută cu nimic. Şi dacă plătim într-un interval de 25 până la 55 de zile, şi dacă vom achita TVA în 90 de zile, este acelaşi lucru, pentru că noi, de obicei, ne încasăm banii în 4-5 luni. Dacă doreau să adopte o astfel de măsură, ar fi trebuit formulată exact aşa cum sună: < TVA la încasare >".

Opinia domnului Blănculescu vine în contextul în care, potrivit noii Ordonanţe, Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii ei, după cum ne-a precizat Liviu Voinea, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Altfel spus, termenul maxim până la care o firmă poate plăti TVA către stat a fost doar prelungit, nu amânat până la încasare, în cazul în care contravaloarea facturii nu este încasată o perioadă mai lungă de timp.

Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasarea facturii a fost adoptată la finalul lui august şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie, urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013.

Noua modalitate de plată a TVA va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Normele de aplicare privind TVA la încasare vor fi publicate în cursul acestei luni, după cum a declarat, în urmă cu circa trei săptămâni, Ion Busuioc, directorul general al Direcţiei Generale de Metodologii Fiscale, Îndrumare şi Asistenţă a Contribuabililor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb