Ţara noastră a exportat cu 31% mai puţină miere, în primele opt luni ale acestui an faţă de perioada similară a lui 2010, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, în intervalul menţionat, am exportat o cantitate de 4.476 de tone de miere naturală, faţă de 6.461 de tone, cât am exportat în ianuarie - august 2010).
Încasările din exporturile de miere naturală au însumat, în primele opt luni ale anului curent, 14,83 milioane de euro, cu 18,5 procente mai puţin faţă de cele 18,2 milioane euro încasate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor MADR, preluate de Agerpres, valoarea importurilor de miere în primele opt luni din 2011 a depăşit 1,934 milioane de euro, pentru o cantitate de 812,6 tone, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a totalizat 1,072 milioane de euro pentru 507 tone de miere aduse de pe piaţa externă.
Atât exporturile cât şi importurile de miere au fost realizate cu ţările UE şi cele extracomunitare.
Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), producţia de miere din România este estimată la 21.000 de tone, pentru anul 2011, în creştere cu 30-40% comparativ cu anul 2010. Românii consumă, în medie, 500 de grame de miere anual, mult sub nivelul înregistrat în ţările UE şi cele nordice, unde, anual, se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme de miere.
România deţine, în prezent, locul patru în Europa din punctul de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane.