Exporturile de mobilă au crescut cu 17% anul trecut, la un nou nivel record, 1,38 miliarde euro, producţia locală a stagnat la 1,82 miliarde euro, însă consumul intern s-a menţinut pe un trend descrescător şi s-a diminuat cu 17,5%, la 793,2 milioane euro, potrivit estimărilor asociaţiei de profil. "Estimăm în acest an o creştere de 12% a exporturilor şi un avans de 8% al importurilor. Avansul ar putea fi chiar mai mare, dar nu vrem să ne aventurăm. Este extraordinar că diferenţa dintre exporturi şi importuri depăşeşte un miliard de euro. De la an la an, creşterea va fi mai mare", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Importurile de mobilă au avansat cu 10% anul trecut, la 353,2 milioane euro, conform datelor asociaţiei.
"Piaţa internă a absorbit foarte puţin, iar consumul a continuat să scadă în 2011. Este îngrijorător că se reduce consumul din producţia internă. Cei care s-au concentrat pe exporturi au avut de câştigat", a spus Sereny, potrivit Mediafax.
Comparativ cu 2010, vânzările din producţia autohtonă s-au diminuat cu peste 30%, înregistrând o pondere de 55,5% din totalul rulajului intern.
Datele au la bază rezultatele înregistrate în primele 11 luni din 2011, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Producătorii de mobilă consideră că este necesară o reducere a fiscalităţii, îndeosebi asupra forţei de muncă, şi că dezechilibrele economice ar putea fi ameliorate printr-o disciplină fiscală adecvată, care să coreleze demersurile politice cu cele economice.
Principalele destinaţii externe ale livărilor de mobilă produsă local au fost, la nivelul primelor nouă luni ale anului trecut, Germania, Franţa şi Italia, companiile româneşti fiind interesate să-şi crească prezenţa pe pieţe din peninsula scandinavă.