România a exportat 5.340,9 de tone de vin în primele cinci luni ale acestui an, în scădere cu aproape 11% faţă de perioada similară din 2008, când exporturile au totalizat 5.984,7 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Valoarea exporturilor de vin, în perioada menţionată, a fost de 5,58 milioane euro, cu 1,5 milioane euro mai mică decât în primele cinci luni din 2008.
Germania este ţara care a importat cel mai mult vin românesc în acest an, aproape jumătate din cantitatea totală exportată (circa 2.563,9 tone), fiind urmată de Bulgaria, cu numai 374,8 tone, şi de Danemarca, cu 369,1 tone.Vinul autohton a fost apreciat şi pe pieţele externe din Federaţia Rusă (311 tone), Estonia (324,9 tone) sau Moldova (261,2 tone) precum şi din China, Cehia, Ungaria, Spania sau Japonia, dar în cantităţi mai mici. În privinţa importurilor de vin, acestea s-au situat la un nivel de 4.756 tone în primele cinci luni din acest an (5,45 milioane euro), în scădere de aproape 3,5 ori faţă de perioada similară a anului trecut (16.389,1 tone - în valoare de 11,9 milioane euro).
Pincipalele ţări care au furnizat vin pe piaţa românească au fost Israel, cu 1.369 tone, şi Spania, cu 1.237,6 tone, precum şi Bulgaria - 459,1 tone, Austria - 174,3 tone.
Potrivit datelor MAPDR, anul trecut a fost exportată o cantitate de vin de 14.007,1 tone, în valoare de 15,8 milioane euro, fiind importată, însă, o cantitate de 2,5 ori mai mare, respectiv 38.430,4 tone. În ultimii opt ani, România a înregistrat cele mai mari exporturi de vin, în anii 2002 şi 2003, cu un total de 50.453 tone, respectiv 41.137,1 tone. Pentru 2009, MAPDR estimează o producţie de struguri de vin de 935.000 de tone şi una de vin de 5,3 milioane hectolitri, nivel similar producţiei din anul 2008.
La data de 18 septembrie 2009, cantitatea de struguri recoltată a ajuns la 156.411 tone, circa 16% din total, la o medie de 4.471 kg la hectar. În 2008, suprafaţa cultivată cu viţă de vie pe rod era de 186.900 ha, din care cu vii nobile 94.900 ha.
Potrivit datelor MAPDR, producţia medie anuală de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estimează pentru 2009 o producţie de vin de aproximativ 6 milioane hectolitri, în creştere cu circa 5-10% faţă de media ultimilor ani.
"Acest lucru se datorează în principal condiţiilor meteo deosebit de favorabile pentru viticultură, cu perioadă prelungită de insolaţie şi precipitaţii suficiente, superioare celor din anii precedenţi, mai ales în Dobrogea (regiunea de sud-est), dar şi investiţiilor din ultimii ani în reconversia şi restructurarea plantaţiilor viticole, o medie anuală de reînnoire de circa 3.000 ha cultivate cu viţă de vie", a afirmat recent directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.
În ceea ce priveşte piaţa vinului, PNVV estimează că aceasta se va menţine la nivelul anului 2007, în condiţiile în care în ultimii ani s-a înregistrat o creştere constantă, an în care valoarea pieţei totale a fost de circa 450 milioane euro. Din datele obţinute de la producătorii de vin, piaţa "organizată/oficială" a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin. Diferenţa rezultată, de circa 4,5 milioane hectolitri, reprezintă autoconsum şi piaţa nelegală.