Exporturile ne-au scumpit energia pe piaţa spot

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 aprilie 2015

Exporturile ne-au scumpit energia pe piaţa spot

Electricitatea tranzacţionată pe piaţa spot PZU a înregistrat o majorare de circa 12% a preţului mediu, de la 144,62 lei/MWh în trimestrul I din 2014 la 161,7 lei/MWh în primul trimestru al acestui an, conform statisticilor OPCOM.

Mai mulţi furnizori ne-au spus că această creştere a preţului a fost cauzată de creşterea importantă a exporturilor de electricitate din primele trei luni ale acestui an: "Supraproducţia de energie din ţara noastră şi-a găsit debuşeu peste graniţă. Cererea pentru energia autohtonă fiind în creştere consistentă, este normal să apară şi această majorare de preţ de pe bursă, chiar dacă s-a menţinut aproape constant consumul intern".

Potrivit datelor care au intrat în posesia ziarului BURSA, ţara noastră a exportat, în primul trimestru, circa 1,7 milioane MWh, o cantitate cu aproape 40% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Ţara noastră a raportat şi în 2014 un record de exporturi de electricitate, care au survenit în special în partea a doua a anului. Numai că acest fenomen nu a determinat şi o creştere a tarifelor energiei tranzacţionate pe piaţa liberă autohtonă.

Datele statistice ale OPCOM indică o uşoară scădere, de aproape 2%, a preţului mediu de pe piaţa spot în 2014 faţă de 2013. Explicaţia fenomenului care ne-a fost oferită de furnizori constă în faptul că preţurile din regiune au fost apropiate de tarifele electricităţii din ţara noastră în cursul anului 2014.

Traderii mai susţin că nu s-au înregistrat, în primul trimestru, fluctuaţii importante de producţie a electricităţii din surse hidro şi eoliene, iar la creşterea exporturilor a contribuit şi constituirea, la finele anului trecut, a bursei regionale de energie, în care participă, alături de România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, ţări în care preţul electricităţii este mai mare decât media autohtonă.

Conform datelor publicate recent de Transelectrica SA (transportatorul naţional de energie), producţia de electricitate a ţării noastre a urcat, anul trecut, cu 11,3% faţă de 2013, iar consumul net a urcat cu 2%, la 53,5 TWh. În 2014, exportul de energie a fost 7,5 TWh, de 3,5 ori mai mare decât în 2013 şi cel mai ridicat din 2004 până acum. Pe de altă parte, importul de energie a fost în 2014 de 1,4 TWh.

Defalcat pe tipuri de producţie, ponderea cea mai mare a avut-o energia hidroelectrică, acoperind 30,7% din total, urmată de energia din cărbune, cu o pondere de 26,1%. Energia nucleară a acoperit 17,7% din producţie, cea pe gaz a reprezentat 11,9%, iar energia regenerabilă - 13,6%.

Astfel, volumul de energie exportată anul trecut de ţara noastră, echivalentul a 15% din producţie, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preţ mai mic faţă de media europeană, cât şi de o serie de circumstanţe externe. Valoarea energiei exportate în 2014 se ridică la 355 milioane de euro.

Conform datelor publicate de Transelectrica la începutul acestui an, printre factorii externi care au condus la creşterea cererii de energie electrică şi a preţurilor pe pieţele externe se numără inundaţiile din luna iunie din Serbia, care au indisponibilizat mai multe centrale din această ţară, creşterea importurilor de energie ale Ungariei, Albaniei şi a altor ţări, atât pe criterii comerciale, cât şi pe fondul lucrărilor de mentenanţă a unor unităţi de producţie.

Datele OPCOM indică faptul că preţul mediu ponderat al energiei tranzacţionate anul trecut pe piaţa spot a fost de 35,76 euro/MWh, în timp ce media europeană a fost de 40 euro/MWh.

Exportul a mai fost încurajat de scutirea energiei exportate şi de plata bonusului de cogenerare, dar şi de creşterea continuă a puterii instalate în resursele regenerabile, energie care se vinde ieftin, având în vedere că este subvenţionată de toţi consumatorii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Care sunt producatorii de energie care si o si exporta din Romania?

    1. Producatorii de energie nu exporta direct pentru ca nu au voie. Conform legii si indicatiilor ANRE, ei trebuie sa vanda doar pe OPCOM. Energia este exportata doar de catre furnizori, care isi si rezerva capacitate de interconexiune la licitatiile organizate de Transelectrica.

      Dacia exporta autoturisme si (e doar pura intamplare alegerea ...) Complexul Energetic Oltenia nu poate exporta energie electrica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb