FAO: A treia scădere lunară consecutivă a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Macroeconomie / 8 iulie 2022

A treia scădere lunară consecutivă a preţurilor alimentelor la nivel global
Călin Rechea

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere în iunie 2022, de 2,3%, cea mai mare din ultimele 27 de luni, după un declin de 0,3% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 154, puncte (2014 - 2016 = 100), de la 157,9 puncte, după ce a atins un maxim istoric de 159,7 puncte în martie 2022 (vezi graficul).

A treia scădere lunară consecutivă a preţurilor alimentelor la nivel global

Creşterea anuală a preţurilor alimentelor la nivel global s-a temperat până la 23,1%, de la 23,3%, pe fondul unei scăderi lunare semnificative a preţului uleiului şi cerealelor.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat o scădere lunară de 7,6%, după o scădere de 3,5% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 34,3%, de la 31,1%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 2,8%.

Scăderi lunare au înregistrat preţul uleiului de floarea soarelui, palmier, soia şi rapiţă. Preţul uleiului de palmier a scăzut pe fondul prognozelor de creştere a exporturilor din Indonezia, în condiţiile unor stocuri mari, iar preţul uleiului de floarea soarelui şi soia a scăzut pe fondul reducerii cererii.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 27,6%, de la 29,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 4,1%, după o creştere de 2,3% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 2,2%.

Preţul grâului a înregistrat o scădere lunară de 5,7% şi o creştere anuală de 48,5%, pe fondul intrării pe piaţă a noilor recolte din emisfera nordică.

Preţului porumbului a scăzut cu 3,5% faţă de luna precedentă, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei culturilor din Statele Unite, în timp ce preţurile sorgului şi orzului au scăzut cu rate lunare de 4,1%, respectiv 6,1%. Preţul orezului a înregistrat a şasea creştere lunară consecutivă.

După scăderea de luna trecută, preţurile produselor lactate şi-au reluat creşterea din ultima perioadă. Creşterea anuală s-a accelerat până la 24,9%, de la 18,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4,1%, după un declin de 1,9%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,9%.

Preţul zahărului a înregistrat o scădere lunară de 2,6% în iunie, după un declin de 1% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 8,9%, de la 12,7%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 0,8%.

Declinul lunar al preţului a fost determinat de o reducere a cererii pentru importuri. O scădere mai mare a fost prevenită de incertitudinile cu privire la recolta de trestie de zahăr din Brazilia, cel mai mare exportator mondial.

Preţul cărnii a atins un nou nivel record, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%, după un avans de 0,6% în luna anterioară. Creşterea anuală s-a temperat până la 12,7%, de la 14,2% în luna precedentă. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 1%.

Preţul cărnii de pasăre a atins un nou nivel record, în condiţiile în care oferta este afectată negativ de evoluţia războiului din Ucraina dar şi de extinderea focarelor de gripă aviară în emisfera nordică.

Preţurile cărnii de bovine a crescut pe fondul redeschiderii pieţei din China pentru importurile din Brazilia.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din 2022 a fost majorată cu 7 milioane de tone, până la 2,792 miliarde de tone, cu 0,6% peste producţia din anul precedent.

Prognoza pentru producţia de grâu a fost redusă la 770,3 milioane de tone, de la o estimare anterioară de 770,8 milioane de tone, cu 1% sub nivelul din sezonul precedent, iar prognoza producţiei de orez arată o scădere de 0,4% faţă de sezonul anterior, până la 520,5 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 2,4% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 468 de milioane de tone, un minim al ultimilor trei ani.

Comerţul cu grâu va scădea cu 1,3% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 190,6 milioane de tone, conform estimărilor FAO, în timp ce comerţul internaţional cu orez va creşte cu 1,4%, până la 54,2 milioane de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb