FAO:  Indicele de referinţă pentru preţurile mondiale la alimente a fost stabil în octombrie

F.D.
Internaţional / 4 noiembrie 2022

Indicele de referinţă pentru preţurile mondiale la alimente a fost stabil în octombrie

Indicele de referinţă pentru preţurile mondiale la produsele alimentare a fost stabil în octombrie, creşterea preţurilor la cereale fiind mai mult decât compensată de scăderea cotaţiilor pentru alte produse de bază, a raportat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, indicele FAO pentru preţurile la alimente, care urmăreşte modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare de bază, a fost în medie de 135,9 puncte în luna octombrie, puţin sub nivelul din septembrie. Odată cu cea mai recentă actualizare, indicele a scăzut cu 14,9% faţă de maximul istoric înregistrat în martie 2022, în timp ce a rămas cu 2,0% peste nivelul din octombrie 2021.

Indicele FAO pentru preţurile la cereale a crescut cu 3,0 la sută în cursul lunii. Preţurile mondiale la grâu au crescut cu 3,2%, reflectând în cea mai mare parte incertitudinile legate de Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră şi, de asemenea, revizuirea în scădere a aprovizionărilor din Statele Unite ale Americii. Preţurile internaţionale ale cerealelor grosiere au crescut cu 3,5% faţă de septembrie, preţurile la porumb crescând şi mai mult din cauza perspectivelor de producţie mai scăzute în Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, împreună cu condiţiile de secetă în sezonul de plantare din Argentina şi incertitudinea privind exporturile din Ucraina. Preţurile internaţionale la orez au crescut cu 1,0 la sută.

Indicele FAO pentru preţurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie şi s-a situat cu aproape 20% sub nivelul său din anul precedent. Creşterea cotaţiilor internaţionale pentru uleiul de floarea-soarelui a fost mai mult decât compensată de preţurile mondiale mai scăzute la uleiurile de palmier, soia şi rapiţă.

Indicele FAO pentru preţurile la produsele lactate a scăzut cu 1,7%, preţurile tuturor produselor lactate fiind în scădere faţă de septembrie. Achiziţiile mai mici decât cele anticipate din partea Chinei, cererea slabă de import şi slăbirea euro faţă de dolarul american au susţinut scăderea în octombrie, arată sursa citată.

Indicele FAO pentru preţurile la carne a scăzut cu 1,4% în octombrie, comparativ cu septembrie, preţurile internaţionale la carnea de ovină, porc, bovină şi pasăre scăzând toate din cauza cererii globale de import foarte reduse şi a livrărilor exportabile în creştere.

Indicele FAO pentru preţurile la zahăr a scăzut cu 0,6%, susţinut de perspectivele îmbunătăţite de producţie în India. Factori precum ploile care împiedică progresul recoltei în Brazilia, cererea puternică de import din Indonezia şi China şi cotaţiile mai ridicate ale etanolului în Brazilia, au limitat scăderea preţului faţă de luna trecută.

Mai multe detalii sunt disponibile aici. Pentru a accesa cotaţiile de referinţă de export pentru diferite produse alimentare şi preţurile naţionale cu amănuntul/cu ridicata ale alimentelor, vă rugăm să vizitaţi Instrumentul FAO de monitorizare şi analiză a preţurilor la alimente (FPMA)

Previziuni scăzute pentru cereale

Potrivit raportului actualizat privind oferta şi cererea de cereale, publicat vineri, FAO şi-a redus prognoza pentru producţia mondială de cereale în 2022 la 2 764 milioane de tone, o scădere cu 1,8% faţă de 2021.

În timp ce producţia globală de grâu este acum prognozată la 783,8 milioane de tone în 2022, cel mai mare nivel istoric, se preconizează că producţia mondială de cereale grosiere va scădea cu 2,8%, până la 1 467 milioane de tone. Producţia mondială de orez este estimată la 512,6 milioane de tone, în scădere cu 2,4% faţă de maximul istoric din 2021, dar rămâne o recoltă la nivel mediu.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2022/2023 este acum estimată să scadă la 2 778 milioane de tone, cu 0,7% sub nivelul din 2021/22. De asemenea, stocurile mondiale de cereale la sfârşitul sezoanelor din 2023 se preconizează că se vor contracta cu 2,0% faţă de nivelul de deschidere, până la 841 milioane de tone.

Pe baza acestor previziuni, se preconizează că raportul global între rezervele mondiale de cereale şi utilizare va scădea la 29,4% în 2022/23, de la 30,9% în anul precedent.

Se estimează că comerţul mondial cu cereale în 2022/23 va înregistra o scădere de 2,2% până la 469 de milioane de tone, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb