FAO: O nouă scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 3 iunie 2022

CĂLIN RECHEA

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere în luna mai 2022, de 0,6%, după un declin de 0,9% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 157,4 puncte (2014 - 2016 = 100), de la 158,3 puncte, după ce a atins un maxim istoric de 159,7 puncte în martie 2022 (vezi graficul).

FAO: O nouă scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Creşterea anuală a preţurilor alimentelor la nivel global s-a temperat până la 22,8%, de la 29,7%, pe fondul unei scăderi lunare semnificative a preţului uleiului şi produselor lactate.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat o scădere lunară de 3,5%, după o scădere de 5,7% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 31,1%, de la 46,5%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 2,6%.

Scăderi lunare au înregistrat preţul uleiului de floarea soarelui, palmier, soia şi rapiţă. Declinul cererii a fost principalul factor, în condiţiile în care preţul uleiului de palmier a scăzut după ridicarea interdicţiei de export din Indonezia.

După opt creşteri lunare consecutive, preţurile produselor lactate au scăzut cu o rată lunară de 3,5%, după un avans de 0,6% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a temperat până la 16,9%, de la 23,3%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,3%.

Preţul zahărului a înregistrat o scădere lunară de 1,1% în luna mai, după un avans de 3,1% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 12,6%, de la 21,6. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 1,1%.

Declinul lunar al preţului a fost determinat de o reducere a cererii pentru importuri dar şi de recolta bună obţinută în India. O scădere mai mare a fost prevenită de incertitudinile cu privire la recolta de trestie de zahăr din Brazilia, cel mai mare exportator mondial.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 29,7%, de la 34,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,2%, după o scădere de 0,3% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 2,3%.

Preţul grâului a înregistrat a patra creştere lunară consecutivă, de 5,6%, iar creşterea anuală a fost de 56,2%. Creşterea a fost determinată de interzicerea exporturilor din India, al doilea producător mondial de grâu, precum şi de reducerea estimărilor privind producţia din Ucraina.

Preţului porumbului a scăzut cu 3% faţă de luna precedentă, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei culturilor din Statele Unite, în timp ce creşterea anuală a fost de 12,9%.

Preţul orezului a înregistrat a cincea creştere lunară consecutivă, de 2,6%, iar preţul sorgului a crescut cu o rată lunară de 1,9%.

Preţul cărnii a atins un nou nivel record pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după un avans de 1,7% în luna anterioară. Creşterea anuală s-a temperat până la 13,6%, de la 16,3% în luna precedentă. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 1,1%.

Preţul cărnii de porc şi al cărnii de ovine a scăzut, în timp ce preţul cărnii de pasăre a crescut în condiţiile dislocării lanţurilor de aprovizionare şi desfacere din Ucraina.

Preţurile cărnii de bovine s-a menţinut relativ stabil, pe fondul creşterii ofertei din Brazilia şi Oceania, care a compensat cererea internaţională ridicată.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost actualizată la 2,8 miliarde de tone, cu 0,9% peste producţia din sezonul anterior.

Pentru sezonul 2022/23 se aşteaptă o scădere a producţiei de cereale, prima din ultimii patru ani, cu circa 16 milioane de tone, până la circa 2,784 miliarde de tone.

Prognoza pentru producţia de grâu este de 770,8 milioane de tone, cu 0,8% sub nivelul din sezonul precedent, iar prognoza producţiei de orez arată o scădere de 0,3% faţă de sezonul anterior, până la 519,5 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 2,6% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 463 de milioane de tone, un minim al ultimilor trei ani.

Comerţul cu grâu va scădea cu 1,7% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 188,9 milioane tone, conform estimărilor FAO, în timp ce comerţul internaţional cu orez va creşte cu 1,5%, până la 53,9 milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inflația speculativă include și reculul. Pe cât de repede au crescut prețurile, tot pe atât se va tempera și consumul.

    De la firul ierbii, jocul speculativ merge bine pe game de produse neperisabile. Alimentele de bază care nu pot fi păstrate aiurea sunt comercializate în cvasi-garbage state cu discount ceea ce-i va determina pe consumatori sa nu se mai arunce la orice pret si, in plus, sa evite pe cat posibil produsele cu preturi puse din buric. 

    Defectarea lantului de distributie va răni puternic niște hulpavi. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb