Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a scăzut uşor în iulie, după cinci luni consecutive de creştere, deoarece declinul preţurilor cerealelor şi uleiurilor vegetale a depăşit creşterea preţurilor cărnii, lactatelor şi zahărului, a anunţat ieri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, însă, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungând în luna iunie 2016 la un nivel de 163,2 puncte. În iulie, indicele a scăzut cu 0,8%, la 161,9 puncte.
Luna trecută, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2016 - 2017, până la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decât recolta de anul trecut, dar sub recolta record din 2014.
Această revizuire se datorează în principal îmbunătăţirii estimărilor privind producţia mondială de grâu, care ar urma să ajungă la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decât previziona luna trecută, ca urmare a evoluţiilor meteo favorabile din Uniunea Europeană, Rusia şi SUA.