FAŢĂ DE IUNIE Preţuri mai mici cu 0,35% în iulie

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2011

 Printre mărfurile alimentare care s-au ieftinit cel mai mult în iulie se află legumele şi conservele de legume (cu 14,53%).

Printre mărfurile alimentare care s-au ieftinit cel mai mult în iulie se află legumele şi conservele de legume (cu 14,53%).

Preţurile de consum au scăzut cu circa 0,35% în luna iulie, comparativ cu luna precedentă, fiind în creş-tere, însă, cu 4,85% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, rata anuală a inflaţiei s-a micşorat de la 7,93% în iunie, la 4,85% în iulie, potrivit datelor furnizate de INS.

Cel mai mult au scăzut preţurile mărfurilor alimentare, cu 1,95%, faţă de iunie, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarife serviciilor au crescut cu 0,44%, şi respectiv, 0,91%.

Astfel, printre mărfurile alimentare care s-au ieftinit cel mai mult în iulie se află legumele şi conservele de legume (cu 14,53%), dintre care preţul cartofilor a scăzut cu 4,85%. Dintre fructe, preţul citricelor (şi al altor fructe meridionale) a scăzut cu 4,87%, iar cel al fructelor proaspete, cu 5,93%. Totodată, dintre mărfurile alimentare, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate de ouă (2,34%) şi mierea de albine (1,29%). Preţul mediu al lactatelor a rămas constant faţă de luna iunie.

Mărfurile nealimentare şi serviciile, pe de altă parte, au înregistrat scum-piri. Cele mai ample scumpiri au fost la tutun şi ţigări (1,91%) şi combustibili (0,65%), în timp ce la servicii, costurile cu apa, canalul şi salubritatea au crescut cu 3,71% iar cele cu serviciile de telefonie s-au mărit cu 1,03%, în luna iunie faţă de mai.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele CFA România, este de părere că scăderea inflaţiei este normală şi că se dato-rează, în principal, micşorării preţurilor la legumele şi fructele produse local. Domnia sa a mai precizat că micşorarea preţurilor la produsele agricole este determinată de creşterea producţiei interne, în perioada verii fiind o componentă sezonieră a evoluţiei inflaţiei, în funcţie şi de nivelul producţiei agricole din anul respectiv faţă de perioada similară din anul anterior.

Dragoş Cabat: "Impactul majorării preţurilor volatile, precum şi al celor din sectorul energiei, a fost sub aşteptări"

Dragoş Cabat a mai adăugat că mai există o explicaţie conjuncturală potrivit căreia impactul majorării preţurilor volatile, precum şi a celor din sectorul energiei, a fost sub aşteptări.

Domnia sa a mai spus că şi eliminarea efectului de bază din 2010 (când s-a majorat TVA) a influenţat scăderea. Rata inflaţiei a intrat pe o pantă descrescătoare pe care va continua să se situeze şi în lunile următoare, potrivit domniei sale.

Amintim că, în paralel cu scăderea preţurilor de consum cu 0,3%, în luna iunie faţă de mai, preţurile producţiei industriale (de pe piaţa internă şi externă) au crescut cu 0,7%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Dragoş Cabat a precizat că evoluţiile opuse ale celor doi indicatori de preţuri au la bază componenţa diferită a acestora. "Bunurile de consum sunt cele care fac parte din coşul obişnuit al omului de rând (având ponderea produselor industriale mică), potrivit domniei sale.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, ne-a declarat că scăderea inflaţiei se datorează dispariţiei efectului de bază din iulie 2010, când a fost majorată TVA (de la 19% la 24%).

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie, pentru sfârşitul acestui an, de la 5,1% la 4,6%, iar pe cea din 2012, de la 3,6% la 3,5%, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei de săptămâna aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb