Moneda americană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de majoritatea valutelor majore, după ce, în ziua precedentă, banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a decis să amâne majorarea dobânzilor.
Fed a menţinut miercuri dobânda cheie în intervalul 0,25-0,50%, dar a indicat că ar putea înăspri politica monetară până la sfârşitul anului, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii.
Comitetul de politică monetară din cadrul Fed (FOMC) nu a dat vreun indiciu cu privire la momentul la care ar putea creşte rata dobânzii, care este nemodificată din luna decembrie. Analiştii aşteaptă ca Fed să crească dobânda la finele lui 2016.
Indicele Dollar Spot, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de valutele majore, a coborât cu 0,5% în prima parte a zilei de ieri, la 95,17 puncte. De la începutul anului, indicele a scăzut cu peste 4%.
Dolarul a pierdut 0,5% ieri, la ora 11.13, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1240 unităţi/euro.
FOMC a precizat, după reuniunea de politică monetară din 20-21 septembrie: "Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivelor economice par destul de echilibrate. Comitetul de politică monetară al Fed consideră că există motive pentru o majorare a ratei dobânzii, dar a decis să mai aştepte o perioadă. Dacă situaţia de pe piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească şi nu apar riscuri semnificative, ne aşteptăm la o majorare a ratei dobânzii".
FOMC a menţionat că, în ultimele două luni, cheltuielile gospodăriilor din SUA au crescut semnificativ, iar rata şomajului a scăzut. Totodată, conform datelor oficiale, inflaţia din SUA este de 1,6%, sub ţinta Fed de 2%.
În decembrie 2015, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimul deceniu, de la 0-0,25%, la 0,25-0,50%, considerând că economia americană a depăşit pagubele generate de criza financiară din perioada 2007 - 2009.
Următoarea reuniune de politică monetară a Fed este programată să aibă loc în 1-2 noiembrie.