FED MENŢINE DOBÂNDA O PERIOADĂ MAI LUNGĂ Dolarul scade puternic

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2016

Dolarul scade puternic

Moneda americană a trecut de 1,13 unităţi/euro

Dolarul s-a depreciat puternic ieri, pe pieţele externe, după ce, în ziua precedentă, banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a surprins investitorii anunţând că dobânda cheie nu va creşte prea curând, rămânând în intervalul de 0,25-0,50% pentru încă cel puţin patru luni.

Analiştii nu aşteptau o majorare după reuniunea de politică monetară din 15-16 martie, însă nu anticipau că măsura de creştere va fi amânată prea mult.

Fed a informat că va realiza o creştere progresivă a dobânzii, care ar însemna numai două majorări în 2016, în loc de patru, cum preconiza anterior.

"Acţiunile precaute în eliminarea politicii acomodative ne permit să verificăm dacă piaţa muncii continuă să se consolideze în pofida riscurilor din exterior", a declarat preşedintele Fed, Janet Yellen, adăugând: "Aşteptăm ca evoluţia condiţiilor economice să ne garanteze numai majorări graduale ale dobânzii. Dobânda cheie va rămâne ceva timp sub nivelul estimat pe termen lung".

În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape zece ani (cu 0,25 puncte procentuale), considerând că situaţia economiei americane s-a îmbunătăţit semnificativ. Dobânda a fost majorată de la un interval de 0-0,25% la 0,25-0,50%. Reprezentanţii băncii centrale americane au menţionat, atunci, că majorările următoare vor avea loc treptat, ţinta pe termen lung pentru dobânda cheie fiind de 3,5%.

Acum, oficialii Fed spun că ţinta pentru dobânda de politică monetară rămâne neschimbată, între 0,25% şi 0,50%, din cauza impactului potenţial al unei creşteri economice mai slabe şi a unei instabilităţi financiare în Statele Unite.

Estimarea actuală pentru dobândă este de 0,875% la finele lui 2016.

În aceste condiţii, dolarul a scăzut cu 0,8% ieri, la ora 11.49, pe piaţa din New York, atingând 1,1311 unităţi/euro.

Saxo Bank: "Fed se teme să răspundă prea repede la cele mai recente date fundamentale"

Analiştii Saxo Bank sunt de părere că, probabil, Fed a adoptat o poziţie "şocant-moderată" la reuniunea de săptămâna aceasta din cauza temerilor de a răspunde prea repede (şi inexact) la cele mai recente rapoarte de date fundamentale, care indică o îmbunătăţire a condiţiilor financiare, teamă generată de faptul că "o prognoză greşită ar putea lăsa consiliul guvernatorilor într-o adevărată criză de imagine şi credibilitate".

Pe de altă parte, analiştii spun că "mai este şi o recunoaştere a teoriei lui Richard Koo privind «capcana relaxării cantitative» - odată ce ai terminat relaxarea cantitativă, nu o mai poţi încerca din nou fără a produce pagube în active şi fără a declanşa noi căderi".

Saxo Bank mai crede că un alt motiv al atitudinii Fed ar fi posibilitatea ca banca să se concentreze pe alegerile prezidenţiale din SUA (care vor avea loc în noiembrie) şi temerile că stabilitatea politică e supusă unor riscuri.

Analiştii băncii mai iau în calcul că, poate, Fed şi-a schimbat perspectiva asupra implicaţiilor globale pe care le au schimbările sale de politici. "Poate că Fed e mai atentă în ceea ce priveşte relaţia dintre deciziile băncii şi pieţele emergente, cum ar fi China - extrem de dependentă de finanţare prin dolari, în ultimii ani", conform Saxo Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb