• Şi la nivel naţional, agricultura a avut de suferit, pe fondul fenomenelor meteo extreme
Aproape 50% din suprafaţa agricolă a judeţului Galaţi a fost declarată calamitată de către fermieri, înaintea verificărilor care urmează să fie efectuate de specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ), cea mai mare parte fiind afectată de secetă, a declarat, vineri, directorul instituţiei, Valentin Huciu, citat de Agerpres.
Potrivit domniei sale, 136.000 de hectare sunt declarate suprafeţe calamitate, din totalul de aproximativ 300.000 hectare din judeţul Galaţi.
Valentin Huciu a precizat: "Sunt înştiinţări de secetă pe 129.000 hectare, conform declaraţiilor fermierilor, dar urmează verificările la faţa locului ale DAJ Galaţi. De asemenea, grindina şi inundaţiile au afectat 7.441 hectare, din care grindina a lovit pe 5.560 hectare, iar inundaţiile pe 1.851 hectare".
Potrivit directorului DAJ Galaţi, în zonă precipitaţiile au fost la jumătate faţă de media ultimilor ani, motiv pentru care aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului a fost afectată de secetă.
Directorul DAJ Galaţi a mai spus: "Media multianuală a precipitaţiilor pe ultimii zeci de ani este de 450 litri/metru pătrat în judeţul Galaţi. Din situaţia trimisă nouă de către Serviciul de Gospodărire a Apelor avem la Tecuci 433 litri/metru pătrat, dar la Galaţi sunt 279 litri/metru pătrat. Deci, la Galaţi noi nu avem, la această dată, nici jumătate din media multianuală pentru această parte de ţară. La Bereşti avem 399 litri/metru pătrat. Este extraordinar de puţin şi s-ar putea să ajungem să nu atingem nici măcar media pe ultimii ani".
Conform domniei sale, această situaţie duce la devansarea fenofazelor de vegetaţie cu aproximativ două săptămâni, precizând că, spre exemplu în judeţul Galaţi, viţa-de-vie înfloreşte în jurul datei de 30 mai, dar aceste manifestări climatice au determinat ca ea să înflorească, în 2018, la 15 mai".
• Fermierii de la nivel naţional, descurajaţi de fenomenele meteo
Condiţiile climatice din ultimele luni nu au afectat doar culturile agricole din judeţul Galaţi. În judeţul Braşov, spre exemplu, producţia de rapiţă este la jumătatea celei de anul trecut.
La nivel naţional, agricultura a avut de suferit, în 2018, pe fondul vremii schimbătoare şi al fenomenelor meteo extreme.
Ioan Benea, agricultor din judeţul Braşov, ne-a spus, recent: "Poate ne salvează puţin porumbul, care deşi a răsărit cu întârziere în primăvară, pentru că a fost secetă, acum după ploi şi-a mai revenit şi poate face o recoltă ceva mai bună, poate chiar la 60-70% din producţia de anul trecut".
O producţie bună la porumb, nu acoperă, însă, pierderile de la cereale, de la mazăre, de la rapiţă, este de părere domnia sa.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) ne-a declarat, recent, că vede posibilă o majorare a preţurilor cu aproximativ 20%.
În ceea ce priveşte producţia agricolă de anul acesta, domnia sa a afirmat: "Dacă vorbim în procente, producţia de grâu ar fi cu aproximativ 20% mai mică, anul acesta decât în 2017, iar producţia de rapiţă ar fi mai redusă cu circa 40%, în 2018 faţă de anul trecut".
Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, anticipează că făina şi pâinea se vor scumpi în perioada următoare.
Domnia sa susţine, însă, că situaţia din prezent nu este cea mai gravă, dând ca exemplu în acest sens, contextul anilor 2003-2004, când ploile au distrus şi din punct de vedere cantitativ, nu doar calitativ, grâul şi au fost necesare importurile.