Fermierii gălăţeni se aşteaptă la un an agricol mai bun ca cel din 2012

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 30 mai 2013

Fermierii gălăţeni se aşteaptă la un an agricol mai bun ca cel din 2012

Deşi anul agricol a început cu stângul, fermierii gălăţeni se aşteaptă ca recolta de anul acesta să fie mai bună ca cea din 2012, care a fost compromisă din cauza secetei. Cel puţin aşa declară Profira Onode, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, care ne-a precizat că, deşi însămânţările de primăvară au demarat cu întârziere, în scurt timp fermierii gălăţeni se vor pregăti pentru recoltarea orzului.

Profira Onode a declarat: "Până în prezent, la Galaţi nu avem probleme majore. Ne-au dat bătaie de cap însămânţările din cauza ploilor, însă culturile s-au înfiinţat într-un ritm alert. Iar dacă vremea ne va permite, în câteva săptămâni, ne vom pregăti să recoltăm orzul, unde ne aşteptăm să obţinem cel puţin o mie de kilograme pe hectar. Deocamdată sperăm să nu mai avem parte de furtună pentru că am avut câteva cazuri în care am fost semnalaţi de fermieri că rapiţa ar fi la pământ. Însă, faţă de alte judeţe stăm destul de bine. Şi sperăm la un an agricol mai bun decât cel de anul trecut".

Domnia sa a declarat că, la Galaţi, fermierii îşi respectă culturile astfel încât şi anul acesta gălăţenii au cultivat porumb, floarea-soarelui, grâu, sfeclă de zahăr, plante medicinale, soia şi legume. Toată suprafaţa arabilă din judeţ se ridică la peste 250.000 de hectare.

Porumb pe aproape jumătate din suprafaţa arabilă din judeţ

"Cea mai mare parte din terenul arabil este cultivată cu porumb. Este vorba despre circa 115.000 de hectare. Sperăm să obţinem o recoltă mai bună, mai ales că anul trecut a fost dezastru din cauza secetei, fermierii ajungând să recolteze o medie de 800 de kilograme la hectar, adică aproximativ jumătate din recolta înregistrată în toamna anului trecut", a precizat aceeaşi sursă.

De asemenea, în judeţ s-au însămânţat circa 50.000 de hectare de floarea-soarelui, dar şi 460 hectare cu sfeclă de zahăr, adică aproape dublu faţă de cât era programat iniţial. O creştere faţă de anul trecut s-a înregistrat şi la cultura de plante medicinale, respectiv 907 hectare faţă de 890 cât era programat.

Pe de altă parte, în toamnă au fost semnate peste 50.000 de hectare de grâu, o suprafaţă puţin mai mare ca cea din 2011. Până în prezent, recolta se anunţă a fi satisfăcătoare. "E prea devreme să facem estimări pentru recolta din acest an. Însă vă pot spune că anul trecut, la grâu, am obţinut cam 1033 de kilograme la hectar", a adăugat Profira Onode.

Totuşi fermierii gălăţeni au întâmpinat probleme la culturile de rapiţă, o parte din suprafaţa cultivată fiind întoarsă, pe locul respectiv fiind însămânţată orzoaică.

Cu toate acestea, problemele majore ale fermierilor gălăţeni încep abia pe timpul verii, când zeci de hectare sunt ameninţate de secetă din cauza lipsei sistemelor de irigaţii. Practic, estimările filialei gălăţene a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) din suprafaţa totală arabilă doar 15.000 de hectare s-ar putea iriga.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb