Comisia Europeană (CE) a solicitat, săptămâna trecută, în mod oficial ţării noastre să îşi alinieze normele privind evaluarea şi contabilitatea creanţelor achiziţionate la legislaţia Uniunii Europene (UE), se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
Potrivit legislaţiei UE, ca regulă generală, elementele prezentate în conturile anuale se evaluează folosind o metodă bazată pe principiul preţului de achiziţie sau al costurilor de producţie. În conformitate cu legislaţia contabilă română, creanţele trebuie prezentate la valoarea nominală. Această prevedere incorectă a legislaţiei române a generat costuri fiscale uriaşe pentru piaţa colectării de creanţe din România, menţionează FIC.
Prin urmare, Comisia a solicitat României, sub forma unui aviz motivat, să ia măsuri pentru a se conforma în totalitate normelor UE. "Dacă autorităţile române nu notifică măsurile adoptate pentru a asigura conformitatea cu normele UE în termen de două luni, Comisia ar putea înainta cauza Curţii de Justiţie a UE. Acest lucru înseamnă că Guvernul României ar trebui să dea curs avizului Comisiei şi să modifice legislaţia contabilităţii in termenul de două luni pentru a evita sancţionarea", potrivit sursei citate.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) precizează că, împreună cu alte Asociaţii din România, precum Amcham şi AMCC, a ridicat această problemă încă de acum doi ani.
"Am identificat şi, prin urmare, am comunicat reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice că nerespectarea directivelor UE poate reprezenta o încălcare care poate fi folosită de Comisia UE împotriva României cu privire la prezentarea incorectă a achiziţiilor de creanţe neperformante în contabilitate conform OMF 3055/2009. FIC va continua să se implice în proiect până când este modificată legislaţia contabilă română", se mai arată în comunicat.