FIE ŞI NUMAI DIN TVA Grâul ar putea aduce 1,32 miliarde lei la buget

Mălina Bulai
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 august 2011

Grâul ar putea aduce 1,32 miliarde lei la buget
  • document ataşat Evoluţia producţiei totale de grâu
    apasă aici pentru a descărca.

    Un an agricol bun înseamnă un mic respiro pentru bugetul de stat, înglodat în datorii, rostogolite de la lună la lună.

    Dacă întreaga producţie record de anul acesta de peste 7 milioane tone de grâu, anunţată de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, ar fi vândută la preţul de pe pieţele internaţionale (265 dolari pe tonă, vineri, la Chicago Trading Board), statul ar trebui să încaseze cel puţin 1,32 miliarde lei numai din taxa pe valoare adăugată.

    Însă, la noi, "preţurile se formează empiric, pe baza monopolurilor locale", potrivit lui Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM). Domnia sa ne-a explicat: "Dacă am încuraja oferta să se desfăşoare pe bursă, cererea ar urma-o şi preţurile s-ar forma liber".

    Încercarea de înfiinţare a unei burse de cereale în ţara noastră a eşuat, însă. Astfel, local, grâul se vinde între 500 şi 750 lei/tonă.

    Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a declarat că, la ora actuală, LAPAR vinde cu o sumă de 650-700 lei tona de grâu, în funcţie de calitate, cantitate şi cumpărători: "Optimismul Ministerului Agriculturii nu este nelalocul lui. Bineînţeles, era loc de mai bine, România încă nu şi-a atins potenţialul. Mai e mult până atunci, încă avem un milion de hectare nelucrate şi va mai dura câţiva ani până le vom lucra".

    Nicolae Ştefan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (AGROSTAR), ne-a declarat: "Preţul a scăzut la 500-550 lei pe tonă, faţă de primăvară. Un an mai bun sigur este, însă toate declaraţiile MADR au pus presiune pe preţul de producător. Noi trebuia să vindem la 700-750 lei tona".

    Calitate superioară

    Producţia de anul acesta este excepţională nu numai din punct de vedere cantitativ (depăşind cu peste 1,5 milioane tone producţia din 2010), ci şi din punct de vedere calitativ, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR): "Avem un grâu de < supercalitate >", ne-a declarat ministrul Agriculturii, adăugând: "Sper că utilizatorii nu au ce să reproşeze, iar producătorii ar trebui să ceară preţuri bune, la nivelul celor internaţionale".

    Conform producătorilor, peste 80% din grâul provenit din producţia internă este de calitate superioară.

    Cel mai mare importator din lume ne-a luat 120.000 de tone de grâu

    Deşi MADR a raportat exporturi în scădere de grâu, în primele cinci luni ale anului, numai luna aceasta 120.000 de tone de grâu românesc au luat calea Egiptului, care a anunţat la începutul lunii iulie că ar putea include România şi Ucraina pe lista furnizorilor oficiali de grâu, în funcţie de calitatea culturii şi capacitatea furnizorilor să asigure livrări stabile pe termen lung.

    Jumătate din grâul importat de Egipt a fost vândut de Ameropa, la preţul de 278 de dolari tona, iar restul de Toepfer International, pentru 262,5 de dolari tona.

    Exporturile de grâu şi meslin (în proporţie de 2:1) ale ţării noastre până în mai 2011 s-au ridicat la puţin peste 154.000 tone, cu circa 61% mai puţin decât anul trecut, iar traderii au încasat cu 29,46% mai puţin, adică 49,29 milioane dolari, potrivit MADR.

    În primele luni ale acestui an, importurile de grâu şi meslin au scăzut cu circa 21%, însă pentru cele aproximativ 222.000 tone de grâu importate, am plătit cu 81% mai mult decât anul trecut, adică 83,18 milioane dolari.

    Cererea pentru grâul românesc pe piaţa internaţională este puternică, potrivit Dianei Ojicn, Coordonator de Marketing la Cargill, astfel că traderul are multe destinaţii de export, precum Uniunea Europeană, ţări cu deficit de grâu din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

    "Credem cu tărie în faptul că agricultura românească are un potenţial considerabil pentru a continua creşterea recoltelor în anii următori", ne-a mai spus doamna Ojicn.

    Atractivitatea grâului nostru pe piaţa externă precum şi preţurile mai bune de acolo ne-ar putea readuce în situaţia de anul trecut, când am fost nevoiţi, după ce ne-am epuizat producţia, să importăm grâu mai scump pentru panificaţie.

    Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), consideră că producţia internă ar ajunge pentru consum, însă o parte din grâu se şi exportă: "Ministrul Agriculturii spune că este foarte bine faptul că se exportă, dar s-ar putea ca, în primăvară, să importăm grâu de panificaţie". Domnul Popescu face referire la primăvara acestui an când, după cum susţine, am mâncat grâu din Paraguay.

    Valeriu Tabără dă, însă, asigurări că "importurile vor fi nesemnificative, nu mai mult de 300 - 400 mii tone". Anul trecut am importat 700 mii tone de grâu.

    Temperare a presiunilor inflaţioniste?

    Deşi grâul este din belşug, iar preţurile ar trebui să fie mai bune, producătorii din panificaţie nu au nicio intenţie să ieftinească pâinea. Ei spun că au de acoperit pierderile din prima parte a anului când au fost nevoiţi să importe grâu, la preţurile record atinse la începutul anului.

    Aurel Popescu, de la ROMPAN, ne-a spus că, în perioada crizei, când a crescut preţul grâului şi implicit al făinii, 15-20% din brutari şi-au oprit activitatea. Domnia sa este optimist însă în privinţa evoluţiei afacerilor din panificaţie în acest an.

    Cu toate acestea, tocmai din fruntea Băncii Naţionale, Guvernatorul Mugur Isărescu mizează că agricultura va aduce un miliard de euro în economie.

    "Creşterea PIB în acest an va depăşi estimările autorităţilor, de 1,5%, dacă va fi un an agricol bun, care ar aduce un miliard de euro în plus, respectiv un punct procentual din PIB", a declarat Isărescu în urmă cu două săptămâni, adâugând: "Datele privind inflaţia au început să arate mai bine şi sperăm ca în această perioadă de vară îmbunătăţirile să fie substanţiale. Avem date care arată o temperare a presiunilor inflaţioniste din partea unor materii prime agroalimentare: grâu, zahăr, seminţe de floarea soarelui şi ne aşteptăm ca aceste reduceri de preţuri să se manifeste şi la produsele prelucrate".

    Pe piaţa pâinii, evaziunea a involuat

    Piaţa neagră a panificaţiei este, după spusele procesatorilor, în scădere: "Piaţa neagră a involuat. Deja se simt semnale pozitive de pe urma taxării inverse", ne-a spus Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit Bucureşti (ANAMOB) .

    Potrivit lui Aurel Popescu, înainte de iulie, când s-a introdus sistemul taxării inverse la cereale, 60% din piaţa de panificaţie era piaţă neagră, adică dintr-un miliard de euro, 600 milioane erau bani negri.

    Cotaţia grâului la nivel internaţional a scăzut, din ianuarie şi până în august, cu 10,42%, în timp ce, de la începutul anului 2010 şi până la începutul anului 2011, preţul grâului a crescut pe piaţa internaţională cu 48,75%. La sfârşitul săptămânii trecute, grâul se vindea la Bursa de la Chicago cu 265,007$ pe tonă, adică 789,61 lei la cursul dolarului de vineri, în condiţiile în care producătorii AGROSTAR vând grâul la preţul de 500-550 lei/tonă, iar LAPAR la 650-700 lei/tonă.

    Principalii jucători pe piaţa cerealelor, evaluată la câteva miliarde de euro, sunt Alfred C. Toepfer, Cargill, Glencore Protein Romania, Bunge, Ameropa şi InterAgro.

    Ucraina şi Rusia se pregătesc de exporturi mari de grâu

    Ucraina şi Rusia, cei mai mari exportatori de grâu din regiunea Mării Negre, sunt pregătite să atace piaţa mondială cu exporturi mari, care ar putea ajunge la 25-30 de milioane de tone, în perioada 2011/2012, potrivit analiştilor citaţi de Reuters, anunţă Mediafax.

    Rusia ar putea exporta în acest sezon peste 20 de milioane de tone de grâu, după ce a livrat 3,4 milioane de tone în 2010/2011, înainte ca guvernul să interzică vânzările în străinătate de la jumătatea lunii august a anului trecut şi până la 1 iulie, din cauza secetei.

    Ucraina a exportat în sezonul trecut circa patru milioane de tone de grâu şi vrea să majoreze livrările la 9,7 milioane de tone în 2011/2012.

    Cele două ţări au obţinut producţii mari de grâu datorită vremii favorabile, ceea ce le permite să preia pieţe din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, de la concurenţi din Europa şi alte regiuni.

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a declarat vineri că până pe 18 august au fost recoltate 34,1 milioane de tone de cereale, din care 23,1 milioane tone de grâu.

    În cazul grâului, recoltările au avut loc pe 99,6% din suprafeţele cultivate.

    Randamentul culturilor de grâu a fost de 3,47 tone la hectar, faţă de 2,84 tone în 2010.

    În Rusia, recoltările au avut loc pe numai 40% din suprafeţele cultivate şi au fost obţinute 51,4 milioane tone de cereale, din care 34,3 milioane tone de grâu.

    Potrivit serviciului de prognoză meteorologică, Rusia ar putea să obţină o producţie de cereale de peste 90 de milioane de tone în 2011, comparativ cu numai 61 milioane de tone anul trecut, când a fost grav afectată de secetă.

    Institutul pentru Studii în domeniul pieţei agricole (IKAR) din Rusia anticipează o producţie de grâu de 57 de milioane de tone, faţă de 41,5 milioane tone în 2010 şi 61,7 milioane tone în 2009.

    Ministerul rus al Agriculturii nu a emis o estimare oficială privind producţia de grâu.

    În Ucraina, preţurile mari de pe piaţa internă vor limita exporturile, dar Rusia, care a acumulat stocuri uriaşe din sezonul trecut, domină livrările din regiune.

    După expirarea embargoului, Rusia a exportat în iulie 2,6 milioane tone de cereale, dintre care 2,4 milioane tone de grâu.

    Principalii cumpărători au fost Turcia şi Egiptul.

    Spre deosebire de anii anteriori, au crescut exporturile ruseşti de grâu de calitate joasă şi medie către sudul Europei, respectiv Italia, Spania, Grecia şi Portugalia, din cauza competitivităţii scăzute a grâului ucrainean, potrivit analiştilor de la institutul SovEcon.

    SovEcon anticipează că Rusia ar putea exporta în august 2,9 milioane tone de cereale, dintre care 2,6 milioane tone de grâu.

    Perspectivele Ucrainei sunt mai puţin favorabile. Este improbabil ca exporturile de cereale să depăşească 1,6 milioane de tone în iulie-august, a estimat asociaţia UAC în această săptămână.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
    Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb