Procesul de privatizare din Rusia se va încheia în perioada 2009-2011, mai tîrziu decît estimau autorităţile iniţial, anunţă şeful Fondului Proprietăţii Federale, Iuri Petrov. Potrivit estimărilor anterioare, privatizarea trebuia finalizată în 2007, numai că anumite facilităţi incluse în acest proces au rămas şi azi în mîna statului.
Iuri Petrov a apreciat că, în acest an, executivul rus intenţionează să privatizeze active în valoare de 31 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de dolari). Sînt programate pentru vînzare în special participaţiile deţinute de stat în companiile aeriene "Samara" (46,4%), "SG Trans" (100%) şi "Sibir" (25%), uzina de automobile UAZ (13,9%), banca "Transkreditbank" (75%) şi compania de telecomunicaţii "Uralsviazinform" (4,36%). Totuşi, Petrov a menţionat că privatizarea a 25% din acţiunile "Sibir", prevăzută pentru acest an, rămîne sub semnul întrebării, întrucît societatea ar putea fi inclusă într-un nou holding de stat, care să cuprindă firmele din sectorul transportului aerian.
"Nu trebuie să ne grăbim cu privatizările, avînd în vedere că, în prezent, fondurile de stabilizare sînt enorme", spune Iuri Petrov, adăugînd: "Statul nu ştie întotdeauna cum să cheltuie petrodolarii, iar privatizările nu mai au aceeaşi importanţă pentru buget ca şi în trecut". Recent, Ministerul rus de Finanţe a anunţat că fondurile de stabilizare, create de guvernul rus pentru colectarea veniturilor provenite din exporturile de petrol, se ridică la 1.677 miliarde de ruble (aproximativ 58 de miliarde de dolari).
În opinia lui Petrov, statul trebuie să amîne în special privatizările din acele sectoare în care poate păstra legal participaţii majoritare, precum industria chimică sau telecomunicaţiile. Soluţia, în opinia lui Petrov, este crearea a 30 pînă la 40 de holdinguri în diferite sectoare ale economiei ruse, unde statul controlează 50% plus o acţiune din capital.