FINANCIAL TIMES: Sectorul financiar britanic vrea un acces la piaţa UE similar cu cel de care beneficiază Elveţia

Stelian Bădescu
Internaţional / 20 august 2016

Sectorul financiar britanic vrea un acces la piaţa UE similar cu cel de care beneficiază Elveţia

City-ul londonez a abandonat speranţele privind un acces universal la piaţa unică europeană şi în prezent încearcă să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană similar cu cel de care beneficiază Elveţia, informează publicaţia Financial Times (FT), citată de Agerpres.

Potrivit FT, oficiali guvernamentali şi reprezentanţi din sectorul financiar lucrează în prezent la un plan pentru ieşirea Marii Britanii din UE, urmând să îşi prezinte ideile la o reuniune a cabinetului prezidat de premierul Theresa May, care va avea loc la începutul lunii septembrie.

Sursele citate de FT susţin că City-ul londonez a ajuns la concluzia că un acord prin care Marea Britanie va beneficia de aceiaşi relaţie pe care o are Norvegia cu UE, care se bucură de acces deplin pe piaţa comunitară în schimbul acceptării liberei circulaţii a persoanelor, este dificil de încheiat atât din punct de vedere politic cât şi practic.

În schimb, există o preferinţă pentru un acord comercial cu UE similar celui convenit de Elveţia. Ţara cantoanelor a ajuns la un acord care dă anumitor sectoare, de exemplu firmelor de asigurări, acces deplin pe piaţa UE în schimbul menţinerii reglementărilor la un nivel echivalent cu cel din blocul comunitar. Cu toate acestea, băncile elveţiene nu beneficiază de un astfel de regim, astfel că în relaţiile lor cu UE trebuie să opereze prin intermediul subsidiarelor londoneze.

Poziţia oficială de negociere a guvernului de la Londra nu va fi dezvăluită decât la finele acestui an, dar sursele din apropierea acestui dosar au declarat pentru Financial Times că premierul Theresa May vrea că propunerile informale să fie gata până la începutul toamnei, pentru a putea evalua atitudinea Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord, precum şi a oficialilor de la Bruxelles.

La începutul acestei săptămâni, ministrul german al Afacerilor Europene, Michael Roth, a apreciat că Marea Britanie ar putea dobândi un "statut special" în cadrul UE, dar a avertizat că Londra nu va putea să obţină doar ceea ce îi convine.

Cel mai probabil obstacol în ajungerea la un acord avut în vedere de City-ul londonez va fi solicitarea UE ca Marea Britanie să accepte libertatea de circulaţie a persoanelor din blocul comunitar în schimbul accesului la piaţa unică. Ţinând cont însă de atitudinea suporterilor Brexit faţă de controlul imigraţiei, este puţin probabil ca aceştia să accepte acordurile pe care le au Elveţia şi Norvegia, ţări care au acceptat să se alăture zonei Schengen.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum votul cetateanului nu conteaza.

    1. Mișto, au votat Brexitul pentru a scăpa de imigranți, iar acum dacă vor în piața economică trebuie să intre în Schengen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb