Finanţare nerambursabilă de 100.000 euro pentru "Electra" Iaşi

Narcisa Ungureanu
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 3 martie 2004

Compania ieşeană "Electra" va beneficia de o finanţare nerambursabilă de 100.000 de euro, aceasta fiind acordată prin intermediul programului RICOP, în vederea derulării unui proiect al cărui scop principal este creşterea cali-tăţii şi diversificarea produselor, informează Agenţia "DS Press". Dintr-un total de 200 de proiecte depuse pentru judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ şi Vaslui, doar 57 au obţinut aprobarea forurilor externe, primul pe listă fiind programul "Dezvoltare teh-nologică pentru diversificarea portofoliului de produse şi crearea de noi locuri de muncă" iniţiat de societatea "Electra". Referindu-se la principalele obiective incluse în acest pro-iect, directorul general al firmei ieşene, domnul Marian Berdan, a precizat: "Sîntem conştienţi că integrarea europeană va în-semna şi concurenţă externă, de aceea ne-am propus să rămînem competitivi pe piaţă. Scopul proiectului nostru este îmbunătăţirea calităţii produselor prin dotarea unităţii cu maşini şi utilaje performante. În plus, vor fi create 22 noi locuri de muncă, din care cel puţin 30% vor fi ocupate de şomeri".

După cum a subliniat directorul "Electra", un rol important în efectuarea demersurilor pentru obţinerea acestei finanţări l-a jucat şi firma de consultan-ţă, cea care a acordat societăţii ieşene un sprijin semnificativ. Referindu-se la avantajele finan-ciare de care vor beneficia judeţele cuprinse în Zona 1 RICOP (Iaşi, Bacău, Neamţ şi Vas-lui), domnul Dan Ganciu, consultant acreditat RICOP şi director al Departamentului de dez-voltare a afacerilor din cadrul companiei "Relians" (firma de consultanţă care a realizat proiectul "Electra" propus spre finanţare), a precizat: "RICOP este unul dintre programele PHARE prin care Uniunea Europeană sprijină iniţiativele de creare de locuri de muncă şi dezvoltare economică în regiunile afectate de procesul de restructurare. Cele 57 de proiecte aprobate vor aduce o investiţie directă, în valoare de 4 milioane euro, în cele patru judeţe componente ale Regiunii RICOP".

Compania "Electra" Iaşi s-a înfiinţat în anul 1991, iniţial producînd sisteme reglabile de acţionare electrică pentru indus-trie, iar primul contract, în valoare de 1,7 milioane lei, a fost încheiat cu "Ceproplast" Iaşi, unde a modernizat o instalaţie de producere a acetilenei. În primii doi ani de activitate, firma ieşeană s-a orientat spre fabricarea şi reproiectarea de instalaţii diverse din industra maselor plastice şi automatizări electronice unicate (serii mici). În anul 1994, "Electra" începe producţia de interfoane de acces cu cartelă, promovîndu-şi iniţial produsele pe piaţa locală, după care îşi extinde zona de desfacere la nivel regional şi apoi naţional. În anul 1997 a obţinut proprietatea industrială asupra mărcii de fabrică (prin brevetul de invenţie pentru interfonul de acces cu cartelă şi certificate de model industrial), fapt care i-a asigurat exclusivitatea pe piaţa naţională. În perioada imediat următoare (1997-1999), "Electra" Iaşi îşi mă-reşte capacitatea de produc-ţie şi aria de distribuţie, ob-ţi-nînd credite rambursabile PHARE şi FRAI (Fondul Româno-American de Investiţii) pentru derularea unor proiecte de inves-tiţii (vizînd amenajarea spaţiilor de producţie şi dotarea cu utilaje şi tehnologii de fabricaţie la standarde europene). Pînă în anul 2002, unitatea ieşeană re-u-şeşte să se extindă în 36 de judeţe (dispunînd de un număr de 40 de distibuitori), devenind astfel liderul naţional al pieţei interfoniei, cu o cotă de piaţă de 70%. Un rol cu totul deosebit este acordat activităţilor de cercetare şi proiectare de noi echipamente. Din anul 2000 se folosesc noi tehnologii - SMT (Surface Mounting Technology) şi se introduc în fabricaţie variatoare de turaţie (convertizoare statice de frecvenţă), noi sisteme de control acces şi repartitoare electronice de costuri. În anul 2002 este certificat sistemul de management al calităţii în conformitate cu ISO 9001:2000 de către TUV CERT Thuringen Ger-mania.

La ora actuală, firma ieşeană are deschise puncte de distribuţie în întreaga ţară, prin care acoperă 70% din piaţa naţională de interfoane, demn de men-ţionat fiind şi faptul că 90% din interfoanele din Bucureşti au inscripţionat numele "Electra". După cum precizează site-ul companiei, în anul 2003, cifra de afaceri s-a ridicat la 1,58 milioane dolari, cu peste 80% mai mare decît în anterior, performanţă realizată cu 85 de angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb