Fondul local de private equity pentru creştere şi venture capital Catayst România a achiziţionat un pachet minoritar în cadrul 123ContactForm, companie care dezvoltă produse software de formulare şi survey-uri pentru companii şi ONG-uri la nivel global.
Majorarea de capital va ajuta 123ContactForm să dezvolte produse noi, să intensifice eforturile de marketing şi să extindă echipa.
123ContactForm a fost fondată în 2010 ca o companie care dezvolta software uşor de utilizat pentru creatorii de formulare. Din echipa iniţială au facut parte Florin Cornianu (CEO) şi Tudor Bastea (CTO), din 2011 alăturându-se şi Adrian Gheară în calitate de consultant şi membru al board-ului, în urma unei investiţii acordate companiei. Cu sediul în Timişoara şi cu o echipă de 42 de membri, 123ContactForm oferă instrumente simple pentru construirea formularelor online cu funcţionalităţi bogate, de la opţiuni de design, la plăţi şi gestionare a datelor. Distribuite ca soluţii cloud SaaS (Software as a Service), serviciile sunt utilizate în principal de pieţele anglofone - SUA, Canada, Marea Britanie şi Australia - precum şi de către clienţi din ţări vorbitoare de limba spaniolă din întreaga lume.
"123ContactForm este o companie solidă, cu un bun management şi cu o creştere rapidă, care are un potenţial deosebit de a continua dezvoltarea la nivel global. Investiţia se potriveşte perfect profilului Catalyst România - de a susţine o companie românească de tehnologie cu creştere ridicată şi cu un istoric de vânzări globale pentru produse software adaptabile. Suntem bucuroşi să susţinem procesul de dezvoltare al 123ContactForm şi avem încredere în succesul companiei pe termen lung", a declarat Marius Ghenea, Catalyst România.
"Am reuşit să creştem şi să ne dublăm cifra de afaceri de la an la an doar prin resurse personale şi din veniturile companiei. Cu toate acestea, înţelegem că un investitor puternic de venture capital ne poate ajuta să ne maximizăm potenţialul. Prin urmare, suntem foarte încântaţi să avem alături de noi echipa experimentată a 3TS Catalyst România, ca partener care îşi asumă riscurile afacerii şi ne oferă sprijin financiar, expertiză şi îndrumare strategică", a completat Florin Cornianu, fondator şi CEO 123ContactForm.
Catalyst România este primul fond de private equity dedicat României, finanţat în principal de către Fondul European de Investiţii (FEI) prin iniţiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
"Suntem foarte încântaţi de extinderea portofoliului de investiţii al Catalyst România. Suntem încrezători că noua investiţie transmite un semnal pozitiv IMM-urilor - instrumentele financiare finanţate din fonduri structurale constituie o resursă valoroasă de finanţare şi orientare strategică", a încheiat Hubert Cottogni, Head of Mandate Management al Fondului European de Investiţii.
JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană. În România, iniţiativa JEREMIE este finanţată de către Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", Axa Prioritară 1 "Producţie inovatoare şi eficientă din punct de vedere ecologic" - Aria de intervenţie 1.2 "Acces la finanţare pentru IMM-uri". În România, în afară de instrumentul de capital de risc, iniţiativa JEREMIE a sprijinit IMM-urile cu peste 400 de milioane de euro împrumuturi, prin instrumentele de garanţie de portofoliu şi creditare cu dobândă subvenţionată, din care încă mai sunt disponibile resurse limitate.
Principala misiune a Fondului European de Investiţii (FEI), parte din grupul Băncii Europene de Investiţii, este de a susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc, de garantare şi microfinanţare specifice acestui segment de piaţă. În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă. Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri private equity se ridicau la peste 8,8 miliarde euro la sfârşitul anului 2014. Cu participaţii în peste 450 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage. Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2014, 5,6 miliarde euro, poziţionând FEI ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri.