• Analiştii: "Emisiunea de euroobligaţiuni reprezintă un succes"
Ministerul Finanţelor Publice a atras, ieri, 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o dobândă de 3,7 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinţă al pieţei, potrivit surselor bancare.
Indicatorul midswap, care variază pe tot parcursul zilei, se plasa la momentul finalizării operaţiunii uşor peste 1,34%, astfel că dobânda la împrumut este puţin peste 5% pe an. Cererea totală pentru obligaţiunile emise de către ţara noastră a fost de circa 4,5 miliarde euro, potrivit surselor. Finanţele vizau iniţial un preţ de 3,75 puncte procentuale peste midswap.
Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că emisiunea de euroobligaţiuni reprezintă un succes, în condiţiile în care s-a atras suma maximă dorită, la o dobândă sub cea estimată. "Având în vedere şi faptul că titlurile au o scadenţă de şapte ani, putem spune că emisiunea a fost un succes", ne-a declarat domnia sa.
Şi analistul Florin Cîţu vede rezultatul emisiunii drept pozitiv, în condiţiile în cele 1,5 miliarde euro reprezintă resurse atrase la costuri relativ reduse de către statul român.
Guvernul a mandatat, recent, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să lanseze o nouă emisiune de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, în sumă de minimum 500 milioane euro şi maximum 1,5 miliarde euro, valoare care va fi stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă.
Guvernul apreciază că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă.
La începutul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro.
Cea mai recentă operaţiune derulată de ţara noastră pe pieţele externe a avut loc la începutul lunii septembrie, când Finanţele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.
MFP a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă suma de 421,5 milioane de euro atrasă în octombrie, cele 750 milioane euro împrumutate la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa americană.