Finanţele au împrumutat 200 de milioane de lei, prin vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2015

Finanţele au împrumutat ieri 200 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa peste 9 ani şi 11 luni, costul fiind în creştere faţă de luna februarie, când statul a atras cel mai recent fonduri prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate similară.

Trezoreria a primit oferte de 562,9 milioane de lei, însă a atras doar suma prevăzută în planul de împrumut pentru luna martie.

O notă către analişti şi investitori a economiştilor ING Bank România precizează: "Evoluţia pieţei secundare a fost favorabilă pentru obligaţiunile româneşti (mai ales pentru segmentul 5-10 ani), dar credem în continuare că nivelul ridicat al obligaţiunilor emise din ultimele două luni, precum şi volumul mic de titluri de stat ajunse la maturitate ar trebui să pună puţină presiune pe randamente. Cu toate acestea, randamentele obligaţiunilor ţărilor europene periferice se află la minime istorice. La fel şi cele pentru economiile centrale cum ar fi Germania sau Franţa, iar această situaţie ar putea sprijini unele evoluţii pozitive ale obligaţiunilor româneşti în viitor. De asemenea, licitaţia de astăzi este ultima din martie cu maturitatea mare, ceea ce ar trebui să ofere sprijin suplimentar".

Randamentul mediu pe an s-a situat la 3,09%, faţă de 2,81% în prima parte a lunii februarie, când statul a redeschis aceeaşi emisiune de obligaţiuni. Randamentul maxim acceptat a fost de 3,11% pe an, sub nivelul de 3,15%, determinat de ofertele investitorilor, care încercau să cumpere (bid) miercuri în piaţa secundară.

Anterior, Finanţele au vândut obligaţiuni cu maturitate similară în prima parte a lunii februarie, când au atras 600 de milioane de lei, la un randament de 2,81%. Emisiunea a fost lansată la finele lunii iulie a anului trecut, cu o maturitate iniţială de 10 ani şi 7 luni.

Emisiunea urmează să fie redeschisă vineri, printr-o licitaţie suplimentară, în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul acceptat ieri. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 30 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie, prin vânzarea de titluri de stat, 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie. În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intenţionează să atragă 240 de milioane de lei.

De la începutul anului, statul a împrumutat din piaţa internă 9,43 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi din fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb