Ministerul Finanţelor a vândut miercuri titluri de stat de 20 milioane lei scadente în 24 septembrie 2031, printr-o licitaţie suplimentară la cea de marţi, în care a plasat obligaţiuni de 200 milioane lei la un ranament mediu în scădere la 4,12% pe an, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Miercuri, două bănci au oferit exact suma atrasă de stat, de 20 milioane lei, după ce, marţi, cele şapte bănci participante la licitaţie au oferit 256,6 milioane lei, peste suma anunţată a licitaţiei, conform news.ro.
În urma sesiunii suplimentare, valoarea totală a licitaţiei a ajuns la 220 milioane lei. Rezultatul vine după un semieşec la licitaţia precedentă din aceeaşi emisiune cu scadenţa în 2031, din 3 aprilie, când statul a reuşit să ia cu împrumut doar 97,9 milioane lei, sub jumătate din valoarea programată, la un randament mediu de 4,27% pe an şi un randament maxim de 4,30%. La penultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, din 10 noiembrie 2016, Ministerul Finanţelor a înregistrat un eşec total, respingând toate ofertele băncilor, după un semieşec la licitaţia din 6 octombrie 2016, când ministerul a reuşit să vândă obligaţiuni în valoare de doar 110,5 milioane lei, din valoarea programată, de 200 milioane lei.
La licitaţia de marţi, randamentul mediu a coborât la 4,12% pe an, iar cel maxim - la 4,16%.
Ministerul Finanţelor a încercat să mărească scadenţa medie a împrumuturilor contractate de la bănci, profitând de dobânzile scăzute de anul trecut, pentru a uşura povara datoriei pentru bugetul de stat.
Însă licitaţiile pentru titluri cu scadenţe lungi au avut mult mai puţin succes în raport cu licitaţiile pentru scadenţe scurte sau medii, la care cererea este mult mai solidă.