Finanţele vor să împrumute 3,5 miliarde lei, în iunie

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 mai 2012

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute, în luna iunie, 3,5 miliarde lei, prin vânzare de titluri de stat pe piaţa internă, valoare foarte apropiată de suma împrumutată în luna mai, de 3,54 miliarde lei.

Trezoreria a planificat, pentru luna mai, să atragă 3,8 miliarde lei, prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, însă a împrumutat 3,54 miliarde lei. Sumele intrate în contul Trezoreriei în luna mai sunt cu 27% mai mici faţă de suma licitaţiilor din luna aprilie, de 4,9 miliarde lei.

Spre deosebire de luna mai, când a fost organizată doar o licitaţie pentru certificate de trezorerie pe un an, Finanţele au programat în iunie două astfel de operaţiuni prin care vor să vândă titluri de 1,8 miliarde lei, în două tranşe. La licitaţia din luna mai, Ministerul Finanţelor a împrumutat 750 milioane lei, la un randament mediu de 5,02% pe an.

Pe lângă aceste operaţiuni, mai sunt programate trei licitaţii prin care vor să vândă obligaţiuni pe doi şi, respectiv, patru ani, în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei. Prima licitaţie din luna iunie va fi organizată în data de 7 iunie, când Trezoreria vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate de doi ani în valoare de 700 milioane lei.

Finanţele au profitat de randamentele în scădere şi au împrumutat, de la începutul anului, 34,56 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Un factor care a determinat scăderea randamentelor a fost reprezentat de reducerea ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, astfel că randamentele au început să scadă până la nivele minime istorice. În cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborât sub rata dobânzii de politică monetară, încă de la finalul lunii februarie, iar din aprilie Trezoreria a acceptat un randament de 5,02% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb