Finlanda, ţară care a preluat, la data de 1 iulie, preşedinţia Uniunii Europene (UE), propune creşterea accizelor aplicate băuturilor alcoolice, pe teritoriul blocului ce cuprinde 25 de ţări. Această problemă se află deja pe agenda unor întâlniri ce vor avea loc, săptămâna viitoare, între oficialii finlandezi şi alţi reprezentanţi ai UE.
"Este necesar să armonizăm nivelul accizelor, ca să egalăm preţul alcoolului", spun oficialii Finlandei, care urmăresc să elimine astfel distorsiunile de pe piaţa de profil.
Finlanda are unul dintre cele mai ridicate niveluri de accizare a produselor alcoolice din lume, ceea ce face ca mulţi cetăţeni ai acestei ţări să cumpere alcool de la vecinii estoni sau să îl importe din ţări cu impozite mai scăzute.
Comisia Europeană a confirmat, în această săptămână, că va prezenta, în toamnă, un raport cu privire la propunerile celor de la Helsinki. Autorităţile europene consideră justificată reforma în domeniul mai sus amintit pentru că nivelurile acestor accize au fost stabilite în urmă cu 14 ani, iar evoluţia inflaţiei face inevitabilă o creştere.
Comisia atrage atenţia că, în cazul în care va fi decisă creşterea accizei minime aplicate băuturilor alcoolice, preţul pe care îl va plăti consumatorul nu va fi modificat, deoarece majoritatea ţărilor europene au deja taxe mai ridicate decât cele minime.
Totuşi, preşedinţia finlandeză a UE şi Comisia Europeană s-ar putea lovi de faptul că deciziile în materie fiscală sunt luate de ţările producătoare de vin, în special Franţa şi Italia, care s-au opus întotdeauna creşterii acestor accize.