Fitch a retrogradat băncile din Grecia

Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2015

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung ale principalelor grupuri bancare elene: "National Bank of Greece" (NBG), "Piraeus Bank", "Alpha Bank" şi "Eurobank Ergasias", de la "B-" la "CCC", şi ratingurile de viabilitate de la "b-" la "ccc", cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, conform Agerpres.

De asemenea, agenţia a scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative, calificativele atribuite celor patru bănci.

Acţiunea vine după revizuirea în scădere a ratingului suveran al Greciei la "CCC" şi reflectă perspectivele economice mai slabe, care afectează calitatea activelor şi solvabilitatea băncilor elene. De asemenea, retrogradarea reflectă presiunile asupra finanţării şi lichidităţilor, deoarece Fitch se aşteaptă să continue retragerile din depozitele băncilor elene.

Revizuirea în scădere a ratingurilor de viabilitate reflectă opinia Fitch privind riscul real al falimentului acestor bănci, ţinând cont de presiunile asupra finanţării, lichidităţilor, solvabilităţii, pe fondul unui mediu operaţional extrem de dificil în Grecia, fiind posibilă o deteriorare suplimentară a calităţii creditelor.

Ratingul de suport la nivelul "5" atribuit de Fitch băncilor elene arată aşteptările agenţiei privind posibilitatea unui ajutor de stat în caz de nevoie, deşi statul elen are la dispoziţie resurse limitate.

În februarie, agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în scădere ratingurile pe termen lung ale principalelor bănci din Grecia, pe fondul probabilităţii reduse a unui sprijin sistemic şi a posibilei reduceri a capacităţii Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) de a susţine băncile în caz de nevoie.

HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, controlează 66,9% din "Piraeus Bank", 66,4% din "Alpha Bank", 57,2% din "National Bank of Greece" şi 35,4% din "Eurobank".

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au atenuat la trei miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari), în martie, au declarat recent, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Retragerile nete în perioada decembrie 2014-martie 2015 s-au ridicat la aproximativ 28 miliarde de euro, reducând valoarea totală a depozitelor la aproximativ 137 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii peste zece ani.

Cele patru mari bănci greceşti - "National Bank of Greece", "Piraeus Bank", "Alpha Bank" şi "Eurobank" - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb