Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Federaţiei Ruse la "BBB", perspectiva asociată fiind una stabilă, informează un comunicat de presă.
De asemenea, Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Rusiei la "F3" şi plafonul de ţară la "BBB plus".
"Confirmarea ratingurilor Rusiei cu perspectivă stabilă realizează un echilibru între bilanţul suveran extrem de solid şi potenţialul redus pentru instabilitate macro-financiară şi inflaţie ca urmare a flexibilităţii cursului de schimb pe de o parte, şi slăbiciunile structurale şi întârzierile în înăsprirea fiscală, care creşte vulnerabilitatea în faţa unui şoc sever al preţului petrolului", a declarat directorul echipei de ratinguri suverane în regiunea EMEA de la Fitch, Ed Parker, citat de Agerpres.
Agenţia de evaluare prognozează că PIB-ul Rusiei va creşte cu 4,2% în 2011, stimulat de veniturile de pe urma creşterii preţului petrolului, recoltei mai bune şi a consumului mai solid. Însă Fitch se aşteaptă ca economia rusă să încetinească la 3,6% în 2012 şi 2013 ca urmare a încetinirii ritmului de creştere a economiei globale.
La mijlocul lunii august, rezervele valutare ale Rusiei se situau la 540 miliarde de dolari, fiind devansate doar de rezervele Chinei şi Japoniei. Rusia este un creditor extern net, echivalent cu 23% din PIB la finele lui 2010. În plus, a înregistrat un surplus al contului curent în fiecare an după 1997, în pofida volatilităţii preţului materiilor prime.
Un alt punct pozitiv pentru ratingul Rusiei este nivelul scăzut al datoriei suverane. La finele lui 2010 datoria guvernamentală se situa la 11,5% din PIB, mult sub media de 36% în cazul ţărilor din grupul "BBB".
Agenţia prognozează că deficitul bugetului federal se va situa în 2011 la 1,2% din PIB, în scădere faţă 4% din PIB în 2010. Cu toate acestea, exceptând veniturile din petrol şi gaze naturale, deficitul se va situa la 11% din PIB în acest an.
Alte slăbiciuni la adresa ratignurilor Rusiei sunt climatul de afaceri nefavorabil care constrânge investiţiile, diversificarea şi creşterea economică. Rapoartele Băncii Mondiale şi alţi indicatori arată că instituţiile sunt slabe iar corupţia este mare.
Fitch susţine că o reducere a inflaţiei spre ţinta pe termen mediu de 5% şi o politică de schimb mai flexibilă ar putea reduce volatilitatea macrofinanciară şi ar conduce la o îmbunătăţire a ratingului. De asemenea, reforme structurale majore care să îmbunătăţească climatului de afaceri, sectorul bancar şi guvernanţa ar putea de asemenea să conducă la o îmbunătăţire de rating, însă Fitch consideră că perspectivele pentru acestea sunt relativ reduse.
O înăsprire a politicii fiscale care reduce deficitul bugetar şi vulnerabilitatea faţă de şocul preţurilor petroliere ar putea conduce la o îmbunătăţire de rating. În sens invers, o scădere severă şi prelungită a preţului petrolului ar putea conduce la o acţiune negativă de rating.