FLORIN CÎŢU, MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE:  "Estimările analiştilor şi agenţiilor de rating privind economia naţională sunt greşite"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 mai 2020

Afirmaţiile lui Cîţu sunt contrazise de PSD care pregăteşte o moţiune de cenzură

România a reuşit, "împotriva criticilor şi estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0,3% ", dar proiectele populiste "pot arunca ţara în haos", a afirmat, ieri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, pe pagina oficială de Facebook.

El susţine că acest lucru se traduce într-o rată de creştere anuală de 2,7% şi că analiştii au estimat greşit o scădere de 0,9% a economiei naţionale.

"Am spus de nenumărate ori că scenariul este mult prea pesimist şi că, pe baza modelelor macro pe care eu le folosesc, economia României s-ar putea să fie singura cu creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru. Este foarte important aceste detaliu cu estimările pentru că acum toţi analiştii/economiştii îşi vor reviziui estimările pe baza datelor reale pentru primul trimestru, deoarece scenariile apocaliptice se bazau pe o contracţie de -0.9% în primult trimestru, estimare care s-a dovedit a fi greşită", a arătat ministrul Finanţelor Publice.

Acesta susţine că agenţiile de rating şi analiştii "au greşit în medie cu 1.2% şi acest lucru trebuie corectat".

Florin Cîţu a precizat că urmează luni dificile pentru economie, dar anunţă că vor fi luate toate măsurile pentru a diminua efectul crizei pandemiei asupra cetăţenilor şi firmelor: "Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulţi bani către sănătate, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiţii. Iar deficitul trebuie finanţat. (...) Cifrele pentru primul trimestru arată fară niciun dubiu că am luat toate măsurile potrivite în acel moment".

Ministrul Finanţelor susţine că "pericolul cel mai mare pentru economia României şi pentru români vine din Parlament. Proiectele populiste care reduc veniturile şi cresc cheltuielile bugetare pot arunca România în haos economic". 

În replică, senatorul Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat că social-democraţii pregătesc o moţiune de cenzură, dar că se gândesc dacă o vor introduce pe timpul de stării de alertă sau nu.

"Am avut o lună, o lună şi jumătate în care chiar ne-am asumat acest lucru: îi lăsăm şi venim cu idei. Nu s-a întâmplat nimic, nu ne-au ascultat nici o secundă, ba, din contră, au venit constant cu atacuri din zona guvernamentală şi până la domnul preşedinte, cu menţionarea PSD mai des decât cuvântul economie sau locuri de muncă sau orice. Moţiunea de cenzură se va pregăti, decizia politică este, cel puţin în acest moment, să nu o depunem cât timp există stare de alertă, pentru a nu pune în pericol actul de guvernare pe această perioadă. Dar, dacă lucrurile vor merge din ce în ce mai prost, cum se dovedeşte a fi, probabil că o s-o depunem. Va trebui să negociem şi cu alte forţe politice din Parlament, noi fiind minoritari, şi o să vedem ce-o să se întâmple", a afirmat, ieri, Lucian Romaşcanu cu prilejul unei conferinţe de presă.

El a mai spus că social-democraţii vor mai depune alte patru moţiuni simple - pe sănătate, interne, educaţie şi muncă - deoarece sunt nemulţumiţi de măsurile luate de actualii miniştrii, atât în timpul stării de urgenţă cât şi după încetarea acesteia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu are cu sa se bazeze pe contractie cand influxurile de capital aduse de forta de munca migratoare in tara a reglat fluxurile interne in piata; ceea ce a reusit sa mentina cat de cat velocitatea numerara in piata.

    Sa ii spuna cineva din bursa ro , domnului Catu ca efectele de propagare in piata sunt intarziate; si da stim ca in repo sunt rastogoliri la nominalele alea in lei de se duce naiba dobanda pe trend in jos. 

    Deci toata lichiditatea aia prin alte influxuri capitale o sa se reverse in piata reala (la o cota distanta fata de prezent) si da nominalul GDP o sa arate crestere in timp ce realul se scufunda pe termen mediu lung (2-5) ani. 

    Pe bune Catule, stiu ca balivernezi acolo pentru ca ai de aparta interesele economice ale Romaniei dar orice investitor experimentat stie anticipatiile din piata si metodele de combatere a trendurilor economice. 

    O sa aruncati cu leii in piata reala (leii aia nominale generate si stocate imediat dupa varful creditarii la lei in piata; stau pe rezervele bancare in bancile comerciale) fenomen ce o sa dea o falsa avutie in timp ce concomitent da si denominarea in lei fata de alte valute (caci tarea m-asi mira sa se intareasca Leul ca trend :))) cand politica pe termen lung este sa adoptam moneda euro). 

    O sa ii dati cu lei pana imbatati polulatia cu numerar fara valoare ca sa mentineti in conversia in euro un nivel de salariu in parametrii acceptati de UE pentru trecere la adoprie moneda; dar asta nu inseamna ca pana atunci nu tot depresie economica se numeste.

    Pe bune Catule, dao dreq stim ce vine si cum vine, ramane sa profitam ce cele oportunitati ivite in piata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb