FM PRO AGRO dă în judecată MADR, pentru că nu a fost acreditată să organizeze fonduri mutuale agricole

Elena Deacu
Companii #Agricultură / 29 aprilie 2015

Consiliul Director al Fundaţiei Fondul Mutual PRO AGRO va acţiona în contencios administrativ Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după ce Parlamentul a aprobat OUG 63/2014, care conţine o secţiune referitoare la fondurile mutuale, în formă promovată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, formă care exclude fundaţia ca entitate aptă să organizeze fonduri mutuale agricole.

Alex Jurconi, Preşedintele FMPA, a declarat: "Prin decizia politică de săptămâna trecută, s-a consfinţit o decizie administrativă injustă prin care s-a încălcat flagrant dreptul la egalitate de şanse a membrilor Fondului Mutual PRO AGRO. Practic, ni s-a refuzat dreptul de a exista. Reamintesc tuturor că MADR, tot în baza unui criteriu arbitrar, inexistent în legislaţie, a respins în mod nejustificat la sfârşitul anului trecut acreditarea FMPA".

Consiliul Director al FMPA, reunit în regim de urgenţă pentru examinarea situaţiei create, a decis astfel, cu majoritate de voturi, acţionarea în contencios administrativ a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în scopul anulării deciziei de respingere a acreditării şi recuperării prejudiciului cauzat, prejudiciu evaluat de către experţii Fondului Mutual la 6,1 milioane de euro.

"Ni se refuză acreditarea şi dreptul la existenţă. Pe de-o parte există refuzul MADR de a acredita FMPA, pe baza OUG 64 din noiembrie anul trecut. Considerăm motivul ilegal, practic inexistent în legislaţia curentă şi nici în cea actuală, modificată recent. Pe de altă parte, prin OUG 63/2014, aprobată săptămâna trecută, nu se recunoaşte dreptul fundaţiilor de a organiza fonduri mutuale", precizează Alex Jurconi.

Potrivit domniei sale, modificarea trebuia făcută cu acordul şi consultarea societăţii civile. "Acest lucru nu s-a întâmplat, au făcut-o de capul lor. Indiferent de cât am încercat noi să discutăm şi să negociem, aducând argumente rezonabile, tot cum au vrut ei au făcut, neţinând cont de recomandările noastre. Ba chiar, mai mult, când ne-au refuzat acreditarea, nici măcar nu au spus de ce, cu toate că le-am cerut oficial. În plus, excluzând fundaţia ca formă de organizare, încalcă liberul acces la şanse", menţionează reprezentantul FMPA.

Alex Jurconi a mai declarat că fundaţia va utiliza banii pe care îi va încasa de la MADR în urma câştigării contenciosului ca să popularizeze beneficiile participării la Fondul Mutual în rândul producătorilor agricoli. "Fondul Mutual este un drept european al agricultorului român, pus doar în întârziere de decizii politice de neînţeles. Noi nu am renunţat la fondul nostru mutual, Fondul Mutual PRO AGRO merge mai departe!", conchide Jurconi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb