FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 februarie 2012

FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României

Misiunea Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit în scădere uşoară prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%,din cauza recesiunii estimate în zona euro şi a deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale, a anunţat, ieri, reprezentantul CE, Istvan Szekely, conform Mediafax.

Deşi FMI a redus estimarea de creştere economică pentru principalii parteneri comerciali ai României, indicând recesiune pentru zona euro, autorităţile au insistat că prognoza pentru acest an s-a bazat în mare măsură pe investiţii şi mai puţin pe un nou avânt al exporturilor.

De altfel, Guvernul anticipează că în primul trimestru al aces-tui an va fi înregistrată o creştere economică mai mare decât în trimestrul al patrulea din 2011, mizând atât pe faptul că Finanţele au plătit sume consoiderabile din arierate în ultima parte a anului trecut, cât şi pe comenzile de export aflate în urcare în perioada pre-cedentă.

Sursele citate au arătat că misiunea FMI-CE-Banca Mondială a ajuns la o înţelegere cu autorităţile pe toate subiectele în dis-cuţie, cu recomandări de modificare a unor acte normative.

În luna ianuarie, FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi anticipează că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.

Tot în luna ianuarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii activităţii economice din zona euro, care afectează semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondială (BM) estimează, într-un raport prezentat în ianuarie, o creştere de 1,5% a PIB pentru România în acest an, după ce anticipa, într-un raport din iunie 2011, o expansiune de 3,7%, pesimismul instituţiei fiind determinat de vulnerabilităţile economiei ro-mâneşti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeană a revizuit în noiembrie prognoza de creştere economică a României pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice ale Europei, însă anticipează revenirea consumului privat în a doua jumătate a lui 2012.

Jeffrey Franks: "Sistemul românesc de sănătate este defect"

Sistemul de sănătate din România este defect şi sunt necesare reforme semnificative, chiar dacă îngrijorarea populaţiei faţă de astfel de schimbări este de înţeles, a declarat, ieri, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks, conform Mediafax.

"Suntem conştienţi de îngrijorarea publicului şi înţelegem îngrijorarea publicului, dar trebuie să fie clar: sistemul sanitar din România este defect şi nu mai poate continua fără reforme semnificative, întrucât cererile sunt mult mai mari decât resursele", a spus Franks la conferinţa de la finalul misiunii de evaluarea a acordului stand-by.

Domnia sa a arătat că până la refacerea proiectului de reformare a sistemului sanitar s-au convenit câteva măsuri pe termen scurt, pentru a se asigura că resursele nu sunt risipite pe medicamente scumpe cu impact limitat sau servicii care pot fi oferite mai ieftin şi de către sistemul privat.

"Am convenit revizuirea recentei aprobări a co-plăţii pentru simplificarea acesteia şi scutirea membrilor vulnerabili şi continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare şi a numărului de paturi la normele europene", a mai spus Franks.

Toate ţintele calitative din acordul cu România au fost atinse şi am ajuns şi la un acord cu autotorităţile române privind politicile ce urmează să fie continuate, a declarat, ieri, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, potrivit Agerpres.

Domnia sa a subliniat că autorităţile române şi experţii FMI nu au făcut ajustări în ceea ce priveşte veniturile şi planul de cheltuieli bugetare pentru 2012, acestea putând fi luate în calcul însă la următoarea misiune de evaluare, peste trei luni.

Reducerea deficitului bugetar de la 4,2% din PIB în 2011 la 2,1% din PIB în 2012 şi creşterea economică slabă vor lăsa, însă, puţin spaţiu pentru iniţiative noi în cursul anului, a declarat şeful Misiunii FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb