Adâncirea crizei din zona euro este principalul risc extern cu care se confruntă economia chineză, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) dat publicităţii ieri. O escaladare a crizei datoriilor suverane în Uniunea Europeană (UE) ar putea eroda cererea şi, implicit, exporturile Chinei într-una dintre destinaţiile cheie, arată raportul.
Fondul estimează o creştere economică de 8% pentru anul curent, dar avertizează că lipsa măsurilor pentru a contracara efectele crizei euro o poate reduce semnificativ şi sugerează implementarea unor politici de stimulare a consumului intern.
Pe plan intern, China trebuie să intervină cu instrumente fiscale pentru a face faţă efectelor generate de expansiunea sectorului imobiliar, subliniază acelaşi raport, identificând o serie de măsuri, printre care limitarea numărului de proprietăţi şi creşterea avansului la credite, care au dus deja la dezumflarea bulei imobiliare. Totodată, declinul investiţiilor în imobiliare poate avea impact negativ asupra creşterii din alte sectoare, precum construcţiile, bunurile de folosinţă îndelungată sau industria uşoară, mai arată FMI.