FMI: Boom-ul preţului materiilor prime nu este sustenabil

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 septembrie 2006

Urmează scăderi importante până la finele deceniului, spun specialiştii instituţiei

Boom-ul înregistrat de preţul materiilor prime în ultimii trei ani nu este sustenabil, astfel că vom asista la o scădere semnificativă a acestor cotaţii până la finele deceniului, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI). Specialiştii instituţiei sub-liniază că declinul nu se va produce imediat, iar econo-mis-tul şef al FMI, Raghuram Rajan, precizează că preţul metalelor se situează la un nivel corect.

Preţul mare al materiilor prime a determinat creşterea economiilor statelor bogate în resurse naturale, cum sunt cele din Orientul Mijlociu, America de Sud, Africa, dar şi Canada sau Australia. Pe de altă parte, această situaţie a generat creşterea facturilor plătite pentru import de ţările consumatoa-re de pe teritoriul Americii de Nord, Europei şi Asiei.

"Preţul mediu real anual al aluminiului şi cuprului va scădea, până în 2010, cu 35%-57% faţă de nivelul actual", spun specialişii FMI în raportul cuprinzând previziunile economice mondiale, făcut public în această săptămână.

Totodată, cei de la FMI res-ping ideea potrivit căreia interesul crescut al investitorilor pentru materiile prime a avut un rol semnificativ în ascensiunea cotaţiilor petrolului şi metalelor. Potrivit raportului FMI, pe piaţa ţiţeiului nu a crescut simţitor numărul contractelor futures cumpărate de speculatori. FMI mai spune că scăderea preţului metalelor va fi rezultatul faptului că cererea se va diminua din cauza cotaţiilor actuale crescute, dar şi a expansiunii capacităţii de producţie a minelor şi topitoriilor, în următorii cinci ani.

Experţii FMI anticipează că preţul cuprului va ajunge la circa 3.450 dolari tona, faţă de 8.050 în prezent. De la începutul anului, cotaţia cuprului a urcat cu 80% pe piaţa londoneză.

FMI estimează că, în anii ce au mai rămas până în 2010, consumul de cupru şi aluminiu va creşte cu 5,6%, respectiv 4,8%, iar China va genera aproa-pe jumătate din cerere.

Economiile asiatice trebuie să se bazeze pe industrie şi servicii

În raportul publicat de FMI, specialiştii analizează evoluţia spectaculoasă a economiilor asiatice. FMI consideră că expansiunea productivităţii muncii a avut un rol determinant în creşterea economiei Asiei. Raghuram Rajan declară că productivitatea sporită din Asia a generat cerere mare de materii prime.

Cei de la FMI sunt de părere, însă, că economiile asiatice trebuie să fie supuse transformărilor, astfel încât acestea să se bazeze pe industrie şi servicii, nu pe agricultură. FMI arată că asiaticii trebuie să ajungă din urmă economiile dezvoltate în domeniul serviciilor. Raghuram Rajan afirmă că aceste state trebuie să permită concurenţa străină în mediul agricol şi cel al serviciilor. "În China şi India, unde cetăţeanul tipic este, încă, agricultor, nu un muncitor pe linia de asamblare ori recepţioner, productivitatea va creşte, în continuare, în baza agriculturii", conchide Raghuram Rajan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb