Cererea globală de petrol va creşte puternic în următoarele decenii, pe fondul îmbunătăţirii standardului de viaţă în ţările în curs de dezvoltare şi al sporirii explozive a numărului de autoturisme, ceea ce va menţine, probabil, preţul petrolului la un nivel ridicat, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dat publicităţii la finele săptămînii trecute. Potrivit acestuia, cererea mondială de petrol urmează să crească de la aproximativ 82,4 milioane de barili pe zi în 2004 la aproximativ 138,5 milioane barili pe zi în jurul anului 2030. Raportul estimează că numai China va contribui cu aproximativ 25% la creşterea cererii mondiale de petrol, datorită ritmului solid al expansiunii economice.
FMI se aşteaptă la o creştere masivă a înmatriculărilor de autoturisme personale, camioane şi alte autovehicule, în majoritatea economiilor asiatice, în special în China.
Fondul anticipează că, în jurul anului 2030, preţul mondial al barilului de petrol va atinge, ţinînd cont şi de inflaţie, 67-96 dolari/baril, ceea ce înseamnă, la valoarea actuală, 39-56 dolari/baril. "Piaţa petrolului va continua să rămînă una tensionată în următorii ani. Va trebui să ne obişnuim cu preţuri ridicate şi volatile la petrol, situaţie care va continua să prezinte un risc la adresa economiei mondiale", a declarat economistul-şef al FMI, Raghuram Rajan. În opinia sa, capacităţile de rafinare vor continua să rămînă la un nivel scăzut, astfel că orice întrerupere apărută în aprovizionarea cu combustibili, pe fondul creşterii cererii de petrol va conduce la o majorare explozivă a preţurilor.
Pentru anul acesta, FMI estimează că nivelul ridicat înregistrat de preţul petrolului va afecta creşterea economică la nivel mondial.