FMI: Cererea de ţiţei va creşte puternic

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2005

Cererea globală de petrol va creşte puternic în următoarele decenii, pe fondul îmbunătăţirii standardului de viaţă în ţările în curs de dezvoltare şi al sporirii explozive a numărului de autoturisme, ceea ce va menţine, probabil, preţul petrolului la un nivel ridicat, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dat publicităţii la finele săptămînii trecute. Potrivit acestuia, cererea mondială de petrol urmează să crească de la aproximativ 82,4 milioane de barili pe zi în 2004 la aproximativ 138,5 milioane barili pe zi în jurul anului 2030. Raportul estimează că numai China va contribui cu aproximativ 25% la creşterea cererii mondiale de petrol, datorită ritmului solid al expansiunii economice.

FMI se aşteaptă la o creştere masivă a înmatriculărilor de autoturisme personale, camioane şi alte autovehicule, în majoritatea economiilor asiatice, în special în China.

Fondul anticipează că, în jurul anului 2030, preţul mondial al barilului de petrol va atinge, ţinînd cont şi de inflaţie, 67-96 dolari/baril, ceea ce înseamnă, la valoarea actuală, 39-56 dolari/baril. "Piaţa petrolului va continua să rămînă una tensionată în următorii ani. Va trebui să ne obişnuim cu preţuri ridicate şi volatile la petrol, situaţie care va continua să prezinte un risc la adresa economiei mondiale", a declarat economistul-şef al FMI, Raghuram Rajan. În opinia sa, capacităţile de rafinare vor continua să rămînă la un nivel scăzut, astfel că orice întrerupere apărută în aprovizionarea cu combustibili, pe fondul creşterii cererii de petrol va conduce la o majorare explozivă a preţurilor.

Pentru anul acesta, FMI estimează că nivelul ridicat înregistrat de preţul petrolului va afecta creşterea economică la nivel mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb