FMI: Eşecul rezolvării crizei datoriilor va duce la noi turbulenţe în economia mondială

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2011

"Sunt încrezătoare că recentul curaj politic arătat de liderii Europei va fi urmat curând de acţiuni fiscale dure în SUA", a declarat noul şef al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

"Sunt încrezătoare că recentul curaj politic arătat de liderii Europei va fi urmat curând de acţiuni fiscale dure în SUA", a declarat noul şef al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Noul şef al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat marţi autorităţile din Europa şi SUA că eşecul rezolvării crizei datoriilor va duce la noi turbulenţele în economia mondială, transmite publicaţia britanică "The Guardian", potrivit Agerpres.

Vorbind la New York, fostul ministru francez de Finanţe a afirmat că turbulenţele ar putea uşor reveni în zona euro, în ciuda răspunsului pozitiv al pieţelor financiare la pachetul de asistenţă financiară acceptat săptămâna trecută pentru Grecia.

"Sunt încrezătoare că recentul curaj politic arătat de liderii Europei va fi urmat curând de acţiuni fiscale dure în SUA. În cazul plafonului datoriei SUA, ceasul ticăie, şi e clar că problemele trebuie rezolvate imediat. Într-adevăr, un şoc financiar din SUA ar putea avea serioase efecte negative propagate în întreaga lume", a declarat Lagarde.

Aceasta a apreciat că problemele fiscale care afectează statele periferice din zona euro au "arătat riscurile cauzate de o uniune monetară şi economică incompletă. Ca rezultat, întreaga zonă euro se confruntă cu dificultăţi. Chiar şi măsurile fiscale şi structurale dure adoptate de statele afectate nu au convins pieţele că soluţiile de ultim moment sunt adecvate".

"Acordul a arătat că liderii europeni cred în zona euro, şi vor face tot ce este necesar pentru a proteja moneda europeană. A fost bine primit de pieţele financiare, dar turbulenţele ar putea oricând reapărea. Din acest motiv, este esenţial ca angajamentele adoptate la summit să fie rapid implementate", a avertizat şeful Fondului Monetar Internaţional.

Luni, FMI a avertizat SUA că trebuie să majoreze rapid plafonul de îndatorare, în caz contrar riscând să sufere un şoc grav.

Consiliul director al FMI crede că procesul de ajustare fiscală ar trebui să înceapă în exerciţiul financiar 2012, iar strategia ar trebui să includă "atât modificări la capitolul cheltuieli, inclusiv reduceri suplimentare în domeniul programelor de sănătate, cât şi măsuri de creştere a veniturilor, inclusiv prin reducerea facilităţilor fiscale".

Recomandările FMI arată spre un compromis între republicani, care susţin o reducere a cheltuielilor, şi democraţi, care preferă o majorare a taxelor. Discuţiile între cele două partide au ajuns într-un punct mort, cu doar câteva zile înainte de termenul limită de 2 august, data la care, în lipsa unui acord, SUA ar putea să intre în incapacitate de plată.

În prezent, FMI estimează că datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99% din Produsul Intern Brut în 2011 şi la 103% din PIB în 2012, în condiţiile în care în luna iunie miza pe o datorie publică de 98,3% în 2011 şi una de 102,3% în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb