FMI ne-a dat notă de trecere, dar ne ţine sub observaţie

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 octombrie 2007

România s-a descurcat des­tul de bine în ultimii ani, PIB-ul a crescut cu 6%, iar inflaţia a continuat să scadă, a apreciat Albert Jaeger, res­pon­sabilul misiunii FMI pentru România şi Bulgaria, ieri, la Bucureşti.

Totuşi, oficialii FMI mai au câteva îngrijorări. Prima dintre ele este legată de creşterea deficitului de cont curent din anul curent. Acesta a ajuns deja la 14% din PIB, valoare care nu poate fi susţinută pe o perioadă foarte mare. "Creşterea reprezintă o vulnerabilitate şi trebuie să fie supraveghea­tă", a subliniat Albert Jaeger.

A doua preocupare a FMI faţă de ţara noastră priveşte reacţiile pe care le-a avut economia la politicile fiscale, mai ales la cea legată de sectorul public. Oficialii FMI consideră că acestea se împotrivesc curentului.

O a treia problemă, mai recentă, este legată de supra­încălzirea economiei, în special pe piaţa forţei de muncă. Oficialii FMI văd o problemă în ceea ce priveşte politica salarială legată de sectorul public, acesta înregistrând cele mai mari creşteri salariale.

La probleme semnalate se adaugă şi tensiunile de pe piaţa financiară internaţională care au afectat SUA şi Europa în ultimele luni, şi aici este vorba despre credite şi pieţe mature. Până în acest moment, România a fost însă puţin afectată de aceste turbulenţe. S-a observat o depreciere a cursului de schimb, însă nu s-au semnalat şi alte evenimente negative.

Revenind la politicile economice şi, în special, la politica monetară, Albert Jaeger remarcă apariţia unor provocări. Cel puţin până în iulie, inflaţia a scăzut, iar Banca Centrală a fost pusă în poziţia de a micşora dobânda de politică monetară.

Începând cu luna august însă, a apărut o creştere abruptă a inflaţiei, iar acest lucru este pus în principal pe seama secetei care a afectat agricultura.

Albert Jaeger consideră că în acest an inflaţia ar putea ajunge la limita superioară de 5%, iar Banca Centrală trebuie să se asigure că aşteptările legate de valorile viitoare ale acesteia rămân bine ancorate.

Scopul vizitei oficialilor FMI a vizat, în principal, politicile fiscale şi de buget. Aceştia au obsevat că, până acum, bugetul a fost strict implementat, chiar există un mic surplus în prezent. În acest context, oficialii sunt preocupaţi dacă ţinta deficitului bugetar va fi atinsă. Bugetul va aduce un impuls fiscal ce se va adăuga supraîncălzirii existente în economie. Ca urmare, oficialii FMI ne recomandă o implementare prudentă a bugetului pentru restul anului.

În ceea ce priveşte bugetul pentru anul 2008, acesta este în proiect, reflectând fragilitatea mediului politic actual, a comentat Albert Jaeger. Deficitul bugetar este planificat la valoarea de 2,7%, însă FMI recomandă stabilirea unei ţinte a deficitului mult sub pragul de 2%. O altă preocupare a FMI este legată de faptul că bugetul şi deficitul trebuie proiectate în mod realist, iar creşterile salariale în cadrul bugetului trebuie să fie moderate, mai ales că au fost mari în ultimii ani. Domnul Jaeger a subliniat că politicile fiscale trebuie proiectate pe termen mediu, depăşind planificările pe 2 ani.

Creşterea pensiilor a fost deja aprobată pentru anul viitor, dar Albert Jaeger crede că va fi foarte dificil de găsit resurse bugetare în 2008 pentru acoperirea acesteia. De asemenea, trebuie realizată o strategie şi pentru anul 2009 luând în considerare îmbătrânirea populaţiei şi fenomenul migrării.

Oficialii FMI consideră că e foarte important ca BNR să dezvolte o strategie fiscală pe termen mediu mai credibilă pentru a creşte eficienţa sectorului public şi capacitatea României de a absorbi fondurile europene. Acest lucru va ajuta sectorul privat prin crearea de politici viitoare previzibile şi stabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb