FMI: "Nivelul valutelor majore nu afectează redresarea"

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 octombrie 2009

Nivelul la care se află, acum, valutele majore nu afectează revenirea la creştere a economiei globale, susţine John Lipsky, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care estimează că vom asis-ta la o redresare moderată în 2010.

"Pe termen scurt, relaţiile dintre valutele majore nu sunt un impediment în calea redresării", a precizat John Lipsky, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC. Declaraţiile lui Lipsky contrastează, însă, cu temerile exprimate de autorităţile de la nivel mondial - din Canada până în Franţa, în legătură cu deprecierea dolarului, care afectează exporturile.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat, zilele trecute, în privinţa "volatilităţii excesive" a cursului de schimb valutar. Totodată, Bank of Canada a lansat, ieri, un nou avertisment cu privire la aprecierea dolarului canadian.

În timp, valutele pot contribui la un schimb necesar al surselor de creştere, în condiţiile în care "ţările cu surplus, care au fost concentrate relativ pe cererea externă, trebuie să îşi mute atenţia pe cererea internă, iar ţările cu deficit - în direcţia opusă", a menţionat Lipsky. Totuşi, spune oficialul FMI, există un pericol real ca ţările să-şi reînnoiască eforturile de acumulare a rezervelor valutare, ceea ce ar putea afecta redresarea mondială.

Euro a câştigat 20% în ultimele opt luni

Din februarie până în prezent, moneda unică europeană (euro) s-a apreciat cu aproape 20% în raport cu dolarul, făcând exporturile din regiune mai scumpe pentru cumpărători, respectiv ameninţând redresarea zonei afectate de cea mai severă recesiune de după război.

Preşedintele BCE este de părere că "volatilitatea excesivă a cursului de schimb" are un impact negativ asupra dezvoltării economice.

La rândul său, ministrul finanţelor din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, a menţionat că această volatilitate este "o problemă care ne îngrijorează".

Dar, în opinia reprezentantului FMI, John Lipsky, "ce a fost mai rău pentru economia mondială a trecut", iar acum asistăm la o redresare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb