FMI nu va modifica semnificativ prognoza privind evoluţia PIB al României

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2010

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România

Prognoza FMI privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) al României în 2010, respectiv o scădere de 0,5%, nu va fi modificată semnificativ după decizia autorităţilor de reducere a salariilor din sectorul bugetar şi majorarea TVA, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, citat de Mediafax.

Fondul menţine, deocamdată, prognoza de contracţie economică de 0,5% în acest an, însă experţii instituţiei urmează să decidă, în perioada următoare, pe baza unor noi date privind economia românească, dacă va fi nevoie de modificarea estimării în cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit Mediafax, Franks a spus că FMI menţine estimarea privind o creştere economică pozitivă anul viitor, iar experţii Fondului se aşteaptă la o creştere trimestrială până la finele acestui an: "Nu anticipăm că vor fi efecte negative suplimentare (asupra PIB, n.r.) din creşterea TVA, comparativ cu cele din măsurile de tăiere a cheltuielilor anunţate anterior. Pensionarii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalţi oameni vor plăti un TVA mai mare, deci vor avea mai puţini bani de cheltuit. Astfel, cele două efecte se vor anihila reciproc".

Reprezentantul FMI a spus că ar fi fost bine ca România să aibă spaţiu pentru stimuli fiscali la începutul crizei, dar când a început criza ţara noas-tră deja avea un deficit bugetar foarte mare.

Întrebat dacă primul set de măsuri, care includea reducerea pensiilor, ar fi fost mai adecvat, Franks a răspuns negativ, precizând că Fondul a propus chiar de la ultima vizită în România o majorare de taxe: "Nu, de fapt noi suntem destul de mulţumiţi de actualul mix de politici. De fapt, în timpul ultimei vizite la Bucureşti, noi am prezentat Guvernului un pachet de măsuri care includea creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli. (...) Acum avem măsuri de 1% din PIB pe partea de creşteri a veniturilor şi de 1,3% din PIB pe reducerea cheltuielilor, ceea ce este un pachet echilibrat".

FMI a majorat ţinta de inflaţie la 7,9% pentru România

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%, a declarat şeful misiunii de evaluare a instituţiei financiare internaţionale, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

"În Consiliul de vineri, am aprobat deja o revizuire a ţintei noastre de inflaţie pentru acest an, ca urmare a creşterii TVA. Am majorat ţinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel că centrul bandei de fluctuaţie va fi de 7,9%", a spus Franks.

Domnia sa a menţionat că FMI aşteaptă ca impactul creşterii TVA să aibă un singur efect asupra preţurilor, care va dispărea gradual în cursul anului viitor, astfel că nu vor exista presiuni inflaţioniste persistente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb