FMI: PIB-ul global va creşte cu 5,5% în acest an şi cu 4,2% anul viitor

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 ianuarie 2021

Economia globală va înregistra un ritm de creştere de 5,5% în acest an şi de 4,2% în 2022, arată prognozele actualizate ale Fondului Monetar Internaţional. Raportul macroeconomic mondial publicat de FMI a majorat prognoza pentru dinamica anuală a PIB-ului global din 2021 la 5,5% de la 5,2%, evoluţie ce va apărea pe fondul derulării procesului de vaccinare şi perspectivelor de implementare de noi programe de susţinere a economiei în principalele blocuri economice ale lumii.

Pentru Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, cele mai recente prognoze ale FMI indică creşterea PIB-ului cu ritmuri anuale de 5,1% (majorare a prognozei cu 2 puncte procentuale) în 2021 şi 2,5% în 2022, după declinul de 3,4% estimat pentru 2020. Potrivit economistului-şef al FMI, Gita Gopinath, pachetul de stimulare fiscală de 1,9 trilioane de dolari anunţat de administraţia Biden ar putea aduce un plus de 5% economiei Statelor Unite în următorii cinci ani.

FMI prognozează că PIB-ul Statelor Unite va reveni la nivelul pre-pandemie la finalul acestui an. În schimb, Fondul estimează că PIB-ul din Marea Britanie şi zona Euro va rămâne cel mai probabil sub nivelul pre-pandemic până în 2022. De altfel, estimările de creştere pentru marile economii europene, Germania, Franţa, Spania, au fost diminuate în contextul aplicării de noi lockdown-uri în debutul acestui an.

"Previziunile actualizate ale FMI indică perspectiva ajustării economiei regiunii zonei Euro cu 7,2% an/an în 2020, în contextul pandemiei, urmată de redinamizare la 4,2% an/an în 2021, respectiv 3,6% an/an în 2022", arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport.

China, singura economie majoră care a crescut în 2020, cu 2,3% în termeni anuali, ar urma să înregistreze o dinamică de 8,1% în acest an şi de 5,6% în 2022.

FMI avertizează totuşi că incertitudinile legate de evoluţia economiei mondiale rămân ridicate, un risc negativ fiind noile tulpini ale Covid-19, variante considerate mai transmisibile.

Instituţia subliniază de altfel că vor exista evoluţii divergente la nivel de ţări, economiile avansate marcând o revenire mai rapidă decât cele emergente şi în curs de dezvoltare pe fondul puterii de stimulare mai mare şi a accesului mai rapid la vaccinuri.

În privinţa României, FMI şi-a menţinut prognoza din octombrie, estimând un ritm de creştere a PIB de 4,6% în acest an. Economia României este aşteptată în general să revină la nivelul pre-pandemie undeva la mijlocul lui 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb