• Fondul avertizează, însă, că riscurile care ameninţă redresarea sunt, în continuare, ridicate
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat în sens pozitiv estimările pentru creşterea economică din Europa de Est în 2011, respectiv pentru economia globală, datorită îmbunătăţirii perspectivelor SUA - cea mai mare economie din lume.
Potrivit celui mai recent raport intitulat "Perspectivele economice mondiale", publicat ieri, la Johannesburg (Africa de Sud), economia Europei de Est va consemna o expansiune de 3,6% anul acesta, estimare în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de cea precedentă, lansată în octombrie.
FMI anticipează că, la nivel mondial, avansul va fi de 4,4%, mai rapid cu 0,2 puncte decât preconiza anterior.
Pentru 2012, estimarea referitoare la Europa de Est a fost modificată în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 4%, iar cea privind economia globală a fost menţinută la 4,5%.
"Economia mondială se redresează, însă asistăm la o redresare în două viteze", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, adăugând: "Previziunile noastre sunt că, anul viitor, creşterea va fi asemănătoare cu cea din acest an".
Pentru zona euro, FMI a menţinut la 1,5% prognoza pentru anul curent, iar pentru 2012 a revizuit-o în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 1,7%. FMI a modificat în sens pozitiv, cu 0,2 puncte procentuale, avansul anticipat pentru Germania (cea mai mare eco-nomie europea-nă): 2,2% în 2011.
Economia Chinei va avansa cu 9,6% în 2011, prognoza FMI fiind neschimbată pentru această ţară.
Fondul şi-a revizuit în creştere estimarea referitoare la evoluţia economiei americane anul acesta: 3%, de la 2,3% anterior. FMI a explicat că motivul acestei revizuiri îl constituie decizia autorităţilor de la Washington de a prelungi pentru încă doi ani aplicarea reducerilor de impozite.
"În economiile avansate, încetinirea activităţilor economice a fost sub aşteptări, dar creşterea este sub potenţial, şomajul ridicat, iar noile tensiuni din statele periferice din zona euro contribuie la amplificarea riscurilor", notează raportul FMI, adăugând: "În multe dintre economiile emergente, activităţile sunt intense, apar presiuni inflaţioniste şi unele semne de supraîncălzire, parţial din cauza intrărilor mari de capital".
FMI avertizează că riscurile legate de redresare sunt în continuare ridicate, fiind necesare măsuri urgente pentru depăşirea crizei datoriilor din zona euro, dar şi pentru eliminarea dezechilibrelor bugetare şi refacerea sistemelor financiare din economiile avansate. FMI precizează că stabilitatea financiară la nivel mondial nu a fost asigurată şi trebuie rezolvate probleme majore, fiind necesare reforme în domeniul reglementărilor.
FMI mai arată că fondul creat de UE pentru salvarea zonei euro trebuie majorat, iar băncile din regiune să fie supuse unor teste de stres riguroase, care să readucă încrederea pe pieţele financiare.
Potrivit FMI, creşterea economiei mondiale a fost de 5% în 2010, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 până la momentul actual.