FMI propune noi taxe în sistemul bancar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2010

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a propus introducerea a două noi taxe în sistemul bancar, dintre care una pe profit, care să acopere costurile oricăror noi intervenţii guvernamentale în sprijinul băncilor, potrivit unui raport destinat statelor G20, preluat de Reuters, anunţă Mediafax.

Ministrul britanic al Finanţelor, Alistair Darling, a salutat raportul FMI şi a afirmat că instituţiile financiare "trebuie să răsplătească cumva societăţile în care operează".

Pe de altă parte, grupurile de lobby din industria bancară s-au arătat îngrijorate că noile taxe ar putea afecta competitivitatea.

"Vrem ca propunerile să fie aprobate cât mai curând posibil. Cred că sunt toate şansele să se ajungă la un acord. Acesta ar putea să nu aibă chiar aceeaşi formă ca propunerile FMI", a spus Darling, la postul de televiziune BBC.

Miniştrii Finanţelor şi şefii băncilor centrale din statele G20 se întâlnesc astăzi şi mâine, la Washington, cu ocazia reuniunilor FMI/Banca Mondială, unde vor pregăti summit-ul G20 din 26-27 iunie, de la Toronto. Totuşi, o înţelegere este puţin probabilă în această săptămână.

Propusă iniţial de premierul britanic Gordon Brown, taxa globală asupra băncilor a câştigat tot mai mult sprijin în Europa şi Statele Unite, unde politicienii încearcă să tempereze nemulţumirea opiniei publice privind profiturile uriaşe şi salariile disproporţionate din sistemul bancar, dar şi să recupereze miile de miliarde de dolari cheltuite de guvernele din întreaga lume pentru salvarea instituţiilor financiare de la colaps.

FMI a precizat că raportul este interimar, iar versiunea finală va fi prezentată liderilor G20 în luna iunie.

Fondul estimează că statele G20 au cheltuit 2,7% din PIB pe măsuri de combatere a crizei financiare, însă costul a fost mult mai ridicat în Statele Unite, unde au şi început turbulenţele. Astfel, raportul propune o "contribuţie de stabilitate financiară" plătită de bănci, care ar fi folosită pentru acoperirea costurilor generate de orice viitor pachet de salvare destinat sistemului financiar.

Iniţial cu caracter permanent, taxa ar fi revizuită periodic. Veniturile colectate prin această taxă ar intra într-un fond care ar putea ajunge la o valoare echivalentă cu 2-4% din PIB-ul unui stat. În cazul SUA, 2% din PIB reprezintă circa 300 de miliarde de dolari.

FMI nu exclude posiblitatea înglobării acestei taxe în veniturile bugetare.

Fondul estimează că statele G20 au cheltuit 2,7% din PIB pe măsuri de combatere a crizei financiare, însă costul a fost mult mai ridicat în Statele Unite, unde au şi început turbulenţele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb