Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că Rusia se confruntă cu riscurile unei "bule a creditelor, care se umflă", ca urmare a creşterii rapide a împrumuturilor de consum în ultimul deceniu, a anunţat, la finele săptămânii trecute, viceministrul Finanţelor de la Moscova, Serghei Storceak, potrivit RIA Novosti.
"Conform raportului FMI (...), este necesară prevenirea umflării bulei creditelor de pe pieţele emergente, în special în Federaţia Rusă", a declarat Storceak, adăugând că, potrivit FMI, riscul ca economia rusă să se supraîncălzească este foarte mare.
Statisticile FMI notează că Produsul Intern Brut al Rusiei (PIB) s-a dublat în ultimii zece ani, timp în care volumul consolidat de creditare a crescut de trei ori.
Luna aceas-ta, premierul rus Vladimir Putin estima că PIB-ul ţării a depăşit, la începutul anului curent, nivelul atins înaintea crizei, iar economia s-a redresat complet după criza din 2008-2009. Putin a menţionat că PIB-ul Rusiei a totalizat 41.421 miliarde ruble (1.380 miliarde dolari) în 2011, comparativ cu 41.277 miliarde ruble in 2008.
Conform datelor oficialilor de la Moscova, PIB-ul Rusiei a crescut cu 4,3% în perioada ianuarie - februarie 2012, în ritm anual.
• Rusia promite o sumă adiţională de 10 miliarde dolari pentru resursele FMI
Rusia va contribui cu aproape 10 miliarde dolari la fondurile suplimentare destinate Fondului Monetar Internaţional, conform spuselor lui Serghei Storceak, în urma unei reuniuni a finanţiştilor din statele BRICS, desfăşurată recent la Washington.
Statele din Europa au anunţat că vor suplimenta resursele FMI cu aproximativ 200 miliarde dolari, iar Japonia a devenit, săptămâna trecută, prima ţară non-europeană care a oferit o contribuţie suplimentară de 60 miliarde dolari. Suedia a angajat 10 miliarde dolari şi a promis că va suplimenta suma, ulterior, cu aproape 5 miliarde dolari, iar Danemarca şi Norvegia au promis 7 miliarde, respectiv 9,3 miliarde dolari.
Economia Rusiei a avut o expansiune de 4,2% în 2011, după un avans de 4% în 2010.