FMI: Rusia trebuie să fie mai riguroasă în monitorizarea băncilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 februarie 2010

Profitul tuturor instituţiilor creditoare din Rusia a fost de 96,371 miliarde de ruble (3,23 miliarde de dolari) la 1 decembrie 2009, conform datelor Băncii Rusiei.

Profitul tuturor instituţiilor creditoare din Rusia a fost de 96,371 miliarde de ruble (3,23 miliarde de dolari) la 1 decembrie 2009, conform datelor Băncii Rusiei.

Rusia trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că băncile sale sunt solide, anunţă Fondul Monetar Internaţional (FMI), semnalând că testele de stres din 2009 nu sunt suficiente pentru recâştigarea încrederii şi a fluxurilor de creditare.

Odd Per Brekk, reprezentantul FMI în Rusia, a declarat: "Am recomandat băncii centrale a Rusiei să facă o evaluare cuprinzătoare a situaţiei sistemului bancar. Este important să fie fixată baza sistemului bancar pentru reluarea creşterii creditării, deoarece acest lucru încă nu s-a întâmplat".

În 2009, Rusia a efectuat teste de stres asupra tuturor băncilor sale, iar 100 de instituţii importante nu au îndeplinit cerinţele de capital. La data de 22 ianuarie, agenţia de evaluare "Fitch" a revizuit în creştere perspectiva ratingului Rusiei, datorită reducerii riscurilor din sistemul bancar, însă a avertizat asupra incertitudinii privind abilitatea băncilor de a furniza credite.

Analiştii susţin că "VTB Group", a doua bancă din Rusia, se află printre instituţiile care se confruntă cu problema calităţii activelor.

Volumul creditelor acordate de băncile ruseşti a sporit cu 0,2% anul trecut, iar în acest an s-ar putea înregistra o creştere de 20%, a afirmat, recent, prim-vicepreşedintele băncii centrale a Rusiei, Alexei Uliukaiev.

Anul trecut, economia Rusiei a înregistrat cel mai mare declin din istorie, după ce preţul petrolului a scăzut cu 77% faţă de vârful atins în iulie 2008. În 2009, Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut cu 7,9%, după o expansiune de 5,6% în 2008. Economiştii estimau o scădere de 8,5%.

"Redresarea economiei Rusiei este fragilă. Calitatea şi stabilitatea redresării ridică semne de întrebare", afirmă ministrul adjunct al Economiei din Rusia, Andrei Klepaci.

Profitul principalelor 30 de bănci din Rusia era de 99,428 miliarde de ruble (3,33 miliarde de dolari) la 1 decembrie 2009, de trei ori mai mic decât cel consemnat la 1 decembrie 2008, potrivit datelor Băncii Rusiei. Valoarea activelor acestora era de 20,868 de miliarde de ruble (699,09 miliarde de dolari) la 1 decembrie 2009, în creştere cu 12,8% faţă de anul precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb