FMI sau nu, dar tot din buzunarul nostru

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 octombrie 2009

FMI sau nu, dar tot din buzunarul nostru

Mihai Tănăsescu:

„Este timpul să dovedim un consens politic”

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, ne-a spus că declaraţia lui Crin Antonescu se bazează pe discuţia pe care a avut-o cu domnia sa în cursul dimineţii de ieri. „Mesajul pe care am dorit să îl transmitem este că se doreşte ca această cooperare între România şi instituţiile internaţionale să continue. Avem însă nevoie de anumiţi piloni de stabilitate, precum reformele structurale, legea bugetului”, a declarat domnul Tănăsescu pentru ziarul „Bursa”, adăugând: „Este timpul ca să dovedim că un consens politic pentru interesul naţional este mai important decât orice altceva”.

(Mihaela Mihai)

Finanţele vor să împrumute, în noiembrie, 6 miliarde de lei

Băsescu: "Deja situaţia este critică"

Boc: "În decembrie pot apărea probleme cu plata pensiilor şi a salariilor"

România a pierdut împrumutul de un miliard de euro de la Comisia Europeană (CE) care trebuia acordat până la finele anului curent pentru finanţarea deficitului bugetar şi riscă să compromită şi ultima tranşă de la Fondul Momentar Internaţional (FMI) în valoare de 1,5 miliarde de euro, dacă nu-şi va respecta angajamentele asumate până la jumătatea lunii decembrie.

Anunţul a fost făcut, ieri, de către preşedintele PNL, Crin Antonescu, în urma unor discuţii cu reprezentanţii FMI şi CE, după ce, miercuri, preşedintele Traian Băsescu declarase, într-o emisiune televizată, că nu mai putem conta pe tranşa de la Comisie, întrucât ea va fi amânată pentru luna ianuarie.

Astfel, din cele 3,5 miliarde de euro de care ţara noastră are nevoie până la finele anului curent, doar tranşa de la Fond, în valoare de 1,5 miliarde de euro, mai poate constitui un obiectiv pentru autorităţile noastre, în condiţiile în care, conform spuselor lui Crin Antonescu, "nici Comisia Europeană şi nici Banca Mondială nu mai pot furniza bani României din cauza procedurilor tehnice".

"În luna decembrie numai FMI mai poate aloca bani României", a declarat Crin Antonescu.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a precizat că tranşa de la UE o vom primi în luna ianuarie 2010 şi că Guvernul va trebui să găsească, în aceste condiţii, două miliarde de euro, în loc de un miliard până la 31 decembrie 2009. Precizăm că din cele 3,5 miliarde de euro de care ţara noastră avea nevoie până la finele anului, 1 miliard ar fi provenit de la Comisie, 1,5 miliarde de la FMI, iar diferenţa de 1 miliard din alte surse, probabil de pe piaţa internă sau pe piaţa externă.

Împrumutul de circa 1 miliard de euro de pe pieţele externe, vehiculat de reprezentanţii Ministerului Finanţelor la începutul acestei toamne, se pare că se va amâna, potrivit surselor din piaţa bancară; şi dacă se va face, costurile vor fi mult mai mari, având în vedere actuala criză politică, suprapusă peste cea economică .

Traian Băsescu a declarat recent: "Fondul trebuia să facă evaluarea României acum vreo trei săptămâni şi nu acum şi asta ar fi însemnat primirea tranşei de la Fond de 1,5 miliarde în noiembrie, iar cea de la UE, de încă un miliard, în decembrie. În momentul de faţă, din cauza întârzierii cu care a sosit FMI ca urmare a căderii Guvernului, noi nu mai putem încasa prima tranşă de la Fond în noiembrie, ci în decembrie, iar implicit tranşa de la UE vine în ianuarie. Deci Guvernul trebuie să găsească două miliarde în loc de un miliard până la 31 decembrie. Deja situaţia este critică". Conform preşedintelui, găsirea celor două miliarde de euro pe piaţa internă reprezintă un obiectiv greu de îndeplinit: "Nu ştiu dacă va exista o asemenea resursă pe piaţa internă", a spus Băsescu.

Astfel, Guvernul va trebui să se împrumute de pe piaţa internă la dobânzi mai mari decât cele de la Comisie.

Ministerul Finanţelor a programat pentru noiembrie emisiuni de titluri de stat de 6 miliarde de lei (circa 1,39 miliarde de euro), cu 137% mai mult decât a atras în octombrie.

De altfel, nici împrumutul de la FMI de 1,5 miliarde de euro, din care 750 de milioane sunt pentru consolidarea rezervelor BNR, iar diferenţa pentru finanţarea deficitului de stat, nu este sigur. Până la jumătatea lunii decembrie, conform lui Crin Antonescu, autorităţile noastre ar trebui să aibă gata un proiect de buget cu un deficit de 5,9% şi să adopte Legea pensiilor, Legea responsabilităţii fiscale şi Legea unică a salarizării.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la postul public de radio, că Guvernul are bani pentru plata pensiilor şi salariilor pentru lunile octombrie şi noiembrie, dar a avertizat că în luna decembrie "pot apărea probleme".

"Dacă ne facem datoria, putem fi siguri pe tranşa FMI", a spus Emil Boc, referindu-se la îndeplinirea obiectivelor asumate.

Amintim că Legea salarizării unitare, unul dintre angajamente, este blocată la Curtea Constituţională a României (CCR) din cauza sesizărilor de neconstituţionaliatate, CCR urmând să se pronunţe pe acest subiect pe 9 decembrie.

În definitiv, banii de la FMI se returnează tot din buzunarul nostru, aşa cum şi acest împrumut face apel la buzunarul nostru. Desigur, nu nemijlocit, ci prin intermediul Băncii Naţionale şi prin intermediul băncilor comerciale. Ultimele sunt singurele câştigătoare ale acestor operaţiuni.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=67000.html< link2 >Finanţele au programat pentru noiembrie emisiuni de titluri de stat de 6 miliarde lei< link3 >

Vlad Muscalu, economist ING, a precizat că este greu de spus în ce măsură Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va atrage, în noiembrie, suma stabilită, de 6 miliarde lei, dar menţionează că nu este o sumă mare având în vedere că nevoile de finanţare ale MFP sunt foarte ridicate.

Melania Hăncilă, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare al Volksbank, precizează că nevoia de lichiditate se va resimţi mai acut în luna decembrie, când sunt programaţi să intre în buget şi banii de la FMI. Eventualitatea unei amânări ar putea pune probleme bugetului, mai precizează doamna Hăncilă, ceea ce probabil, va face ca Finanţele Publice să încerce să atragă mai mulţi bani, fără a creşte randamentul actual, de 10%.

4,3 lei/euro

Leul a sărit bariera psihologică

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb