Fondul Proprietatea - acuzat că fentează Constituţia

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 5 octombrie 2006

Vocile care se ridică împotriva Fondului Proprietatea vin tot mai mult din sfera societăţii civile care îi reprezintă pe proprietarii care trebuie să fie despăgubiţi prin intermediul Fondului.

"Fondul Proprietatea este anticonstituţional şi vom înainta Curţii Constituţionale o contestaţie pentru încălcarea articolelor 40 şi 44 din Constituţie", a afirmat Ştefan Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc.

Domnia sa afirmă că articolul 40 din Constituţia României care se referă la dreptul de asociere a cetăţenilor este încălcat deoarece Constituţia prevede dreptul asocierii libere, ori "prin găselniţa numită Fondul Proprietatea toţi foştii proprietari sunt obligaţi să se asocieze la Fond", spune Iuraşcu.

Articolul 44 din Constituţie spune că statul garantează dreptul de proprietate, precum şi creanţele pe care proprietarii le au asupra statului. "Prin Fondul Proprietatea, creanţa la stat nu mai este garantată, din moment ce proprietarii sunt obligaţi să devină jucători la Bursă unde pot pierde prin intermediul acţiunilor ceea ce au de primit înapoi de la stat", crede preşedintele Forumului Civic.

Ştefan Iuraşcu a mai spus că proprietarii nu consideră că Fondul Proprietatea este al lor, aşa cum este menţionat în publicitatea făcută Fondului, deoarece "în Consiliul de Supraveghere a Fondului nu există niciun reprezentant al proprietarilor".

Promisiunea lui Alexandru Păunescu, preşedintele Fondului Proprietatea, potrivit căruia Fondul va fi listat la Bursă, anul viitor, în aprilie, este contrazisă de reprezentanţii Forumului Civic care consideră că anunţatele alegeri anticipate vor amâna listarea cu mai bine de un an.

Familiile Malaxa şi Auschnit "au avut noroc în viaţă"

Ştefan Iuraşcu a afirmat că marii industriaşi au fost "serviţi" cu titluri de despăgubire, această acţiune fiind doar una de imagine a Fondului Proprietatea. "Titlurile de despăgubire nu se dau în ordinea depunerii, ci există un program informatic prin care cererile sunt extrase şi compensate", spune Ştefan Iuraşcu, adăugând că "probabil cele două familii moştenitoare au avut noroc în viaţă pentru că s-au nimerit simultan să fie despăgubite". Preşedintele Forumului Civic declară că moştenitoarea familiei Mociorniţă - Marie Rose Mociorniţă - "a refuzat să participe la această mascaradă şi să primească titluri de despăgubire în acest mod". Nicolae Malaxa şi Max Auschnit au primit de la reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, titluri de despăgubire pentru proprietăţile confiscate abuziv de comunişti. Valoarea acestor titluri acordate prin Fondul Proprietatea este de 311 milioane euro şi reprezintă aproximativ 8% din valoarea Fondului Proprietatea.

Proprietarii spun că "nu există egalitate de şanse în privinţa despăgubirii prin Fond deoarece Malaxa poate intra acum pe Bursă, iar alţii vor intra peste un timp oarecare când valoarea acţiunilor poate fi nefavorabilă investiţiilor".

Citiţi, articolul "Interesele din spatele retrocedărilor îi strivesc pe micii proprietari"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb