Fondul Suveran al Norvegiei are o perspectivă optimistă privind inteligenţa artificială

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2023

Fondul Suveran al Norvegiei are o perspectivă optimistă privind inteligenţa artificială

Fondul a avut un randament de 10% în prima jumătate a anului, echivalentul unui plus de 143 miliarde de dolari, datorită expunerii pe acţiunile tehnologice, conform Business Insider Deţinerile în "cei şapte magnifici" reprezintă 12% din portofoliul fondului, potrivit sursei menţionate Fondul are investiţii şi în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti

Fondul Suveran al Norvegiei are o perspectivă pozitivă în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, tehnologie care a contribuit din plin la câştigurile mari ale portofoliului său din acest an, conform Business Insider.

Fondul, ce administrează active de 1,4 trilioane de dolari, fiind cel mai mare investitor în acţiuni din lume, a avut un randament de circa 10% în prima jumătate a anului, adică un plus de 143 miliarde de dolari.

Câştigurile au fost alimentate de giganţii tehnologici americani precum Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Apple, Meta (fostul Facebook), Microsoft, Nvidia şi Tesla, companii ce au beneficiat de efervescenţa creată în jurul inteligenţei artificiale. De fapt, acţiunile acestor companii, ce au început să fie denumite "cei şapte magnifici", au livrat circa o treime din câştigurile recente ale fondului şi reprezintă 12% din portofoliul său.

"Dacă nu crezi că inteligenţa artificială oferă oportunităţi, atunci în mintea mea eşti complet imbecil", a declarat Nicolai Tangen, directorul executiv al fondului, pentru Financial Times, citat de Business Insider.

De asemenea, Tangen a subliniat că fondul se implică tot mai mult în viaţa companiilor legate de inteligenţa artificială din portofoliul său, pentru a se asigura de responsabilitatea consiliilor de adminstraţie. "Consiliile nu controlează situaţia", a afirmat el, adăugând că orice companie ce nu are expertiză în inteligenţă artificială la nivel de directori nu va fi susţinută de fond.

Pe de altă parte, Tangen a avertizat că reglementarea inteligenţei artificiale va fi dificilă, deoarece rivalitatea Statele Unite - China a făcut ca tehnologia să devină critică pentru "cursa înarmării, cea medicală, a sistemelor de conducere automată sau financiară".

Chiar dacă fondul a înregistrat câştiguri mari în acest an datorită acţiunilor tech, Tangen a afirmat că a redus recent expunerea pe companiile de top din tehnologie care, la finele anului trecut, reprezenta domeniul cu cea mai mare pondere în investiţiile în acţiuni ale Fondului Suveran al Norvegiei.

"Suntem întotdeauna atenţi şi îngrijoraţi în legătură cu cele mai mari expuneri ale noastre", a afirmat Nicolai Tangen la Reuters. "Acum este sectorul tehnologic, prin urmare monitorizăm foarte atent acest lucru".

Fondul, care investeşte veniturile statului norvegian din producţia de petrol şi gaze, deţine cam 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. De asemenea, investeşte în obligaţiuni, imobiliare necotate şi proiecte de energie regenerabilă, conform Reuters.

Fondul Suveran al Norvegiei are investiţii şi în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti. La finele anului trecut, fondul avea plasamente în Aquila, Banca Transilvania, BRD-Groupe Societe Generale, Digi Communications, MedLife, OMV Petrom, Sphera Franchise Groupe şi Transport Trade Services, în valoare totală de 66,6 milioane de dolari americani. Cea mai mare investiţie, de 34,2 milioane de dolari , era în OMV Petrom, conform datelor disponibile pe site-ul fondului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb