Forestierii anunţă proteste

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 11 octombrie 2016

Forestierii anunţă proteste

Sectorul silvic consideră abuzivă ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor din domeniu

". Actul normativ va intra în vigoare la data de 20 octombrie.

Reprezentanţii domeniului vor ca prevederile acestei ordonanţe să fie anulate de Guvern, în caz contrar urmând să organizeze o serie de acţiuni de pichetare a Parlamentului, începând din 26 octombrie, potrivit declaraţiilor făcute ieri, într-o conferinţă de presă, de Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP).

Domnia sa a precizat: "Ordonanţa nu ţine cont de realităţile din sectorul silvic (...) Parlamentul României a fost dezinformat de către cei care au transmis spre legiferare ordonanţa, afirmând că organizaţii membre ale Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor au fost consultate la elaborarea textului ordonanţei".

Una dintre prevederile cuprinse în ordonanţă, considerată de forestieri ca fiind cea mai abuzivă, este confiscarea mijloacelor de transport folosite la săvârşirea unei contravenţii, ceea ce, în opinia federaţiei, "ameninţă activitatea transportatorilor". Aceştia din urmă susţin că se vor retrage din sector în cazul adoptării ordonanţei.

Potrivit unui studiu recent publicat de PwC, industria lemnului reprezintă 3,5 % din PIB-ul ţării noastre, cu investiţii anuale de 200 de milioane de euro şi peste 300.000 de angajaţi în domeniu. Contribuţia la bugetul de stat este de 1,7 miliarde euro, conform specialiştilor, care cred că intrarea în vigoare a ordonanţei va avea un impact dezastruos asupra acestor cifre.

Domnul Constantin Tobescu, vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri Nostra Silva, a spus: "Imaginea că se taie păduri ca în codru este falsă. Din anul 2014, odată cu lansarea sistemului «Radarul Pădurilor», toate transporturile de material lemnos sunt raportate în timp real".

O altă nemulţumire a celor din industira lemnului este legată de faptul că Guvernul susţine că au fost efectuate tăieri ilegale de 8,8 milioane de metri cubi pe teritoriul României. "Dacă avem 8,8 milioane metri cubi tăieri ilegale, aşa cum se vehiculeaza în spaţiul public, cum este posibil ca administraţia silvică, cu peste 20.000 de angajaţi, cu răspundere gestionară pentru orice tăiere ilegală, să identifice în pădure prejudicii de numai 100.000 metri cubi anual, iar toate organele de control, la care se adaugă sesizările populaţiei şi Inspectorul pădurii, să conducă la confiscari fizice, prin toate controalele, mai mici de 30.000 metri cubi?", a spus domnul Tobescu.

Specialiştii din sectorul silvic consideră necesară verificarea Inventarului Forestier Naţional (IFN), principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere. Gabriel Stanciu consideră că "acesta este singurul act autentic, restul sunt poveşti".

Sectorul silvic mai este nemulţumit de faptul că textul ordonanţei are numeroase vulnerabilităţi şi prevede sancţiuni fără să facă apel la toleranţe de măsurare a cantităţii de lemn transportat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mafia pădurilor simte că se apropie funia de par, simte că vor crește riscurile pentru cei care distrug pădurile; când am încercat să folosesc aplicația ”radarul pădurilor” pentru a verifica legalitatea unui transport de lemne, am constatat că numerele camioanelor sunt pline de noroi, pentru a nu putea fi citit numărul de înmatriculare. De ce nu este obligat cel ce exploatează pădurea să planteze mai întâi o suprafață egală cu cea defrișată și doar apoi să aibă dreptul de a defrișa; așa este în țările civilizate, unde legile apără pădurile și nu pe mafioți. Și acum legea este prea blândă, trebuie reduse tăierile, sporite suprafețele împădurite, sancțiuni aspre pentru mafioții pădurilor.

    "Potrivit unui studiu recent publicat de PwC, industria lemnului reprezintă 3,5 % din PIB-ul ţării noastre, cu investiţii anuale de 200 de milioane de euro şi peste 300.000 de angajaţi în domeniu. Contribuţia la bugetul de stat este de 1,7 miliarde euro, conform specialiştilor, care cred că intrarea în vigoare a ordonanţei va avea un impact dezastruos asupra acestor cifre."

    ... si un impact pozitiv asupra mediului... eu stiu ce aleg 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb