Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) solicită Guvernului României să dispună controlul activităţilor RNP Romsilva, pentru respectarea prevederilor legale în vigoare.
Nicolae Ţucunel, şeful organizaţiei patronale şi profesionale reprezentative a agenţilor economici din domeniul exploatării şi industrializării lemnului, susţine că prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 924/11 noiembrie 2015 se produce o schimbare radicală în ceea ce priveşte administrarea pădurilor proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale. "Prin acest act normativ a fost eliminată posibilitatea pe care a avut-o RNP Romsilva de a reţine, preferenţial, parchete de exploatare, pe care apoi le-a valorificat în regie proprie sau prin prestări de servicii, aceasta reprezentând principala sursă de corupţie din sistemul de administrare a unei importante resurse a statului - fondul forestier", a declarat Ţucunel.
În conformitate cu legea, misiunea principală a RNP Romsilva este aceea de administrare, pază, îngrijire a pădurii, precum şi executarea programului de împăduriri anuale şi de investiţii în infrastructura forestieră, pentru care are la dispoziţie importante fonduri, care rămân, însă, blocate în conturile contabile destinate acestor activităţi. În schimb, RNP Romsilva alege să desfăşoare activităţi economice de exploatare şi prelucrare a lemnului, activităţi care sunt folositoare doar structurilor proprii, şi în mică măsură Statului şi pădurii însăşi.
"Încercările pe care RNP Romsilva le face pentru anularea unei hotărâri de Guvern, prin care sunt puse în aplicare reguli ale economiei de piaţă şi ale principiului transparenţei şi liberei concurenţe, sunt de natură să afecteze grav activitatea a peste 11.500 de societăţi comerciale cu capital privat şi a peste 85.000 de angajaţi din exploatarea şi industrializarea lemnului, care asigură alte 50.000 de locuri de muncă în industrii conexe", a mai declarat sursa citată.