Ieri, 6 iunie, a avut loc la Bucureşti Forumul Economic Both Worlds 2018 Confindustria România, Oamenii şi Munca, Cum să păstrezi şi să atragi forţa de muncă prin măsuri speciale, aflat deja la cea de-a zecea ediţie, informează comunicatul de presă remis redacţiei.
La eveniment au fost prezenţi numeroşi întreprinzători italieni şi români, interesaţi de tema de maximă actualitate abordată: lipsa forţei de muncă în România. Problema impactului negativ a lipsei mâinii de lucru, a fost abordată cu deosebită seriozitate, deoarece acolo unde nu este muncă nu este nici creştere. Golirea sectoarelor industriale înseamnă sărăcirea teritoriului şi crearea unei prăpastii la nivelul întregii economii: activităţile comerciale şi piaţa imobiliară fiind primele afectate.
Confindustria Romania, alături de UGIR, a solicitat în mod oficial autorităţilor române să iniţieze urgent o masă rotundă pe tema lipsei mâinii de lucru, se arată în comunicat.
În urma discuţiilor din cadrul forumului s-au remarcat următoarele soluţii concrete propuse de Confindustria Romania Guvernului Român pentru reducerea lipsei acute a forţei de muncă care se înregistrează pe piaţa românească: creşterea ratei ocupării forţei de muncă în rândul femeilor, acordarea de stimulente fiscale pentru turnover-ul lucrătorilor din sectoare mai puţin productive (agricultură) către sectoare mai productive (industrie şi servicii), acţiuni de re-skilling şi up-skilling către sectoarele emergente. Guvernul Român ar trebui să acorde maximă atenţie faptului că o piaţă a muncii încordate duce la o creştere a salariilor, faptului că în rândul tinerilor participarea pe piaţa muncii este foarte scăzută chiar dacă şcoala obligatorie se termină la 17 ani. De asemenea, din studiile sociologice efectuate rezultă că există un procent foarte mare de persoane inactive din punct de vedere ocupaţional chiar dacă au vârsta la care pot munci. Numărul acestora este de aproximativ 1.300.000 persoane care ar putea fi disponibile imediat chiar aici în România. Trebuie identificat doar motivul pentru care aceste persoane nu sunt active pe piaţa muncii.
Din partea instituţiilor române şi italiene au luat cuvântul: Marco Giungi, ES ambasadorul Italiei la Bucureşti, Giovanni Villabruna, preşedintele Confindustria Romania, Ştefan Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ciot Melania-Gabriela, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe, Ivan Constantin, secretar de stat Ministerul Economiei, Natalia Elena Intotero, Ministrul pentru romanii de pretutindeni.
Preşedintele Confindustria Romania, Giovanni Villabruna, a declarat: "Întreprinzătorii italieni nu pot rămâne nepăsători şi inerţi în faţa acestei grave probleme a lipsei forţei de muncă, care nu doar blochează ulterioare investiţii şi limitează creşterea, ci pune sub semnul întrebării subzistenţa în România a acelor societăţi italiene care nu vor reuşi să facă faţă cererii productive (...). Devenim operativi prin studierea unor prevederi urgente de ajutor financiar acordat societăţilor care investesc în tehnologie, în Industria 4.0, creând noi roluri profesionale care duc la inovaţie şi progres. Sprijin financiar pentru societăţile care sunt constrânse să caute forţă de muncă în străinătate (în Italia, în Europa, deoarece în România trebuie importate competenţe şi know-how). Facilităţi fiscale pentru investiţiile necesare, în termeni de costuri de logistică şi de cazare care derivă din acestea.(...) De mulţi ani s-a încercat stimularea întoarcerii în România a românilor din străinătate, fără succes, din păcate. Doar creând un mediu de lucru favorabil şi sigur pot fi încurajaţi să se întoarcă, cel puţin o parte dintre aceştia. Ar putea fi aplicate, chiar dacă limitate în timp, facilităţi fiscale specifice pentru cei care se întorc în România pentru a munci şi care apoi decid să se stabilească definitiv. Aceste facilităţi ar putea fi aplicate şi în cazul membriilor direcţi ai familiei: soţ/soţie, fii, surori/fraţi şi părinţi. Propuneri sunt multe, dar adunate la un loc şi dialogând în mod constructiv pentru rezolvarea problemei, poate fi identificată reţeta care funcţionează cu adevărat. (...)"
Oaspeţii din Italia care au luat cuvântul au fost: Luca Manuelli, Director Ansaldo Energia, Luciano Dragonetti, vice preşedinte ANSI (Asociaţia Naţională Sănătate Integrată) şi consilier al Federaţiei Sănătate Regiunea Lazio, Lorenzo di Federico, director HR Prysmian Group Romania, Paolo Feltrin, sociolog şi profesor de Ştiinţa Administraţiei în cadrul Universităţii din Trieste, care au abordat subiecte precum: Industria 4.0 inovaţie şi tehnologie pentru îmbunătăţirea productivităţii şi crearea de noi roluri profesionale, welfare sanitar nu din partea companiilor de asigurare ci din partea societăţilor non profit de ajutorare reciprocă, un regim fiscal cu acordarea de facilităţi pentru favorizarea primirii de noi forţe de muncă din străinătate şi înlesnirea întoarcerii în ţară a cetăţenilor români, facilităţi fiscale speciale pentru cei care au decis să se stabilească în România după ce au venit aici pentru a munci. Pe scurt, crearea unui mediu de lucru mai atractiv, mai sigur şi în acelaşi timp sprijinirea societăţilor în acest proces de modernizare prin acordarea de facilităţi fiscale şi sprijin din partea statului român.
1. Salar 1000 euro -2400 euro afara
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2018, 09:53)
În România sunt aceleași sume doar că în lei.
Acordați salarii ca în Vest si o sa aveți forță de muncă sau obligați sirieni să vă lucreze moca?